Borrelia burgdorferi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Borrelia burgdorferi
400x opname van kurketrekkervormige Borrelia burgdorferi.
400x opname van kurketrekkervormige Borrelia burgdorferi.
Taxonomische indeling
Rijk: Bacteria
Stam: Spirochaetes
Orde: Spirochaetales
Familie: Spirochaetaceae
Geslacht: Borrelia
Soort
Borrelia burgdorferi
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Borrelia burgdorferi is een pathogene bacterie die behoort tot de spirocheten. Deze bacterie veroorzaakt een ziekte genaamd borreliose beter bekend als de ziekte van Lyme. Deze ziekte kwam in de Verenigde Staten voor het eerst voor in het stadje Old Lyme. Willy Burgdorfer was degene die de spirocheten wist te vinden in de getroffen mensen en zo zijn naam aan deze 'nieuwe' spirocheet verbond.

In Europa zijn de verschijnselen van borreliose al rond 1900 beschreven in de literatuur. Ook in oude teken zijn DNA sporen van de spirocheten gevonden.

Stammen[bewerken]

In Europa en Japan overheersen de pathogene subspecies Borrelia burgdorferi, Borrelia afzelii en Borrelia garinii. In de Verenigde Staten zijn dit ook Borrelia burgdorferi en recent Borrelia lonestarii.

Behandeling[bewerken]

Infectie met Borrelia burgdorferi is in een vroeg stadium met de juiste antibiotica vaak goed te behandelen. Bij een te late diagnose kan de infectie in voor antibiotica moeilijk bereikbare lichaamsdelen gaan zitten. De infectie wordt dan chronisch of kan voor jaren in rust blijven liggen.

Infectie met Borrelia burgdorferi is tevens geassocieerd met de start van chronische artritis bij de ziekte van Lyme.

Een groot probleem is de afwezigheid van een goede laboratoriumtest om de infectie uit te sluiten. Er is anno 2006 geen enkele test die een diagnose van de ziekte kan uitsluiten. Ook niet de in Nederland gebruikte serologische testen: ELISA en westernblotting. De diagnose zal dan ook klinisch gesteld moeten worden met als eventuele bevestiging een serologische test.

Andere laboratorium testen voor borreliose/ziekte van Lyme: