Bosbaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bosbaan
Bosbaan
Lengte 2,2 km
Jaar ingebruikname 1934
Loopt door Amsterdamse Bos
Vrouwen dubbeltwee op de Bosbaan
Portaal  Portaalicoon   Maritiem
Bioscoopjournaal uit 1962: Noord-Europese, tevens open Nederlandse open kampioenschappen waterskiën op de Bosbaan.

De Bosbaan is een roeibaan in het Amsterdamse Bos. In 1934 werd begonnen met het graven van deze roeibaan in het kader van de werkverschaffing.

Op 6 mei 1937 werd de eerste roeiwedstrijd gehouden op de toen 2200 meter lange en 72 meter brede baan. Dat betrof de 60e editie van de Varsity, die eerder in het Noordzeekanaal werd gehouden. Omdat de Bosbaan te kort was voor de Varsity werd met deze wedstrijd in 1940 uitgeweken naar een andere locatie. Alleen in 1971 is de Bosbaan voor deze wedstrijd nog eenmalig gebruikt.

De Bosbaan vormde wel een alternatief voor de rivier de Amstel en de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder, waar ook roeiwedstrijden werden gehouden. De waterdiepte bedraagt 3 meter en voldoet hiermee net aan de minimumeis voor internationale wedstrijden.

Om aan de geldende regels te voldoen voor internationale roei-evenementen is de Bosbaan twee keer verbreed. De eerste keer in 1963 met een verbreding naar zes banen en 92 meter, voorafgaand aan het Europees kampioenschap van 1964. De tweede keer was in 2001 naar 118 meter en acht wedstrijdbanen om aan de huidige voorwaarden voor wereldkampioenschappen te voldoen. Hoewel er een wens was om met de verbreding de baan enkele graden te draaien, is dit niet gebeurd. De baan is alleen aan de noord-zijde verbreed. Zodoende staat de starttoren niet in het midden maar iets ten zuiden, en is de tribune afgebroken, de baan zou er zo ongeveer onderdoor lopen.

Nationale- en studentenroeiwedstrijden[bewerken | brontekst bewerken]

Onder andere

Internationale roeiwedstrijden[bewerken | brontekst bewerken]

In 1964 vonden de Europese kampioenschappen roeien plaats op de Bosbaan en in 1977 de wereldkampioenschappen. Ook in 2014 vonden de wereldkampioenschappen roeien hier plaats.

De Koninklijke - Holland Beker (K-HB) is een door de internationale roeibond FISA erkende top-roeiregatta en is een beroemde internationale klassieker in de roeisport die kan vergeleken worden met de Henley Royal Regatta.

In juli 2005 zijn de eerste internationale kampioenschappen op de Bosbaan verroeid sinds de laatste verbreding (2001) : de WU23, de wereldkampioenschappen voor roeiers tot 23 jaar. In 2006 werden de wereldkampioenschappen voor junioren (World Junior Championships) op de Bosbaan gehouden en in 2007 was de Bosbaan de locatie van de tweede wedstrijd in de wereldbeker roeien.

Grote internationale toernooien op de Bosbaan:

Andere sporten[bewerken | brontekst bewerken]

Scouting[bewerken | brontekst bewerken]

Elk jaar (uitzondering 2020 en 2021) wordt op de bosbaan op de derde zondag van september het spier-element van de RZW (Roei- Zeil en Wrikwedstrijden) gehouden. Er roeien dan circa 400 scouts over de bosbaan. Bijzonder hieraan is dat de scouting boten dan door de kleine sluis heen gaan aan de noordzijde van de baan.

Zwemmen[bewerken | brontekst bewerken]

De Bosbaan is ook jarenlang plek voor de opening van het langebaanseizoen voor de buitenwater-zwemmers geweest. De wedstrijden werden georganiseerd op de Bosbaan door de Amsterdamse zwemverenigingen Het Y en DJK. De deelnemers voor de langste wedstrijdafstanden, de 2 kilometer schoolslag en vrije slag, werden met veewagens naar het einde van de roeibaan gereden: de finish was voor de tribune. Verder werden er ook wedstrijden over 1 kilometer vrije slag gezwommen en verschillende recreatieve prestatietochten. Om de traditie voort te zetten is in 2013 de Open Water zwemwedstrijd weer voor het eerst sinds 17 jaar georganiseerd door Zwemvereniging OEZA uit Heemskerk.

Vissen[bewerken | brontekst bewerken]

Gedurende het hengelseizoen is de gehele noordkant een geliefde visstek. De zuidzijde (de Amstelveense kant) is dat in mindere mate, want daar ligt een fietspad en een weg waar auto's toegestaan zijn.

Kanovaren[bewerken | brontekst bewerken]

Jaarlijks worden op de Bosbaan de Nationale Kampioenschappen Kanosprint gehouden, welke plaatsvinden over 200, 500 en 1000 meter.

Drakenbootvaren[bewerken | brontekst bewerken]

Elk jaar worden er in september twee drakenboottoernooien gehouden. De EHDC-Regatta georganiseerd door de EHDC (Eerste Hollandse Drakenboot Club) en het Nederlands Kampioenschap Drakenbootvaren georganiseerd door de NDBF (Nederlandse Drakenboot Federatie). Op beide toernooien worden alle afstanden (200m, 500m en 2000m) gevaren op de laatste 500m van de Bosbaan.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]