Bosboerenkers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bosboerenkers
Bosboerenkers
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Malviden
Orde:Brassicales
Familie:Brassicaceae
Geslacht:Noccaea
Soort:Noccaea caerulescens
Variëteit
Noccaea caerulescens var. caerulescens
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Bosboerenkers op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De bosboerenkers (Noccaea caerulescens subsp. caerulescens (synoniem: Thlaspi caerulescens subsp. caerulescens) is een tweejarige plant uit de kruisbloemenfamilie (Cruciferae of Brassicaceae). De bosboerenkers komt van nature voor in Midden-, Zuid- en Oost-Europa. De bosboerenkers is inheems in Wallonië. In tegenstelling tot de vergelijkbare zinkboerenkers heeft het geen lange, stoloonachtige scheuten. Het aantal chromosomen is 2n = 14.[1]

De plant wordt 7-50 cm hoog en vormt een bladrozet. De bladeren zijn blauwgroen, kaal en vettig. De elliptische rozetbladeren zijn gesteeld en hebben meestal een gave rand. De tot 4 cm lange stengelbladeren zijn halfstengelomvattend en hebben een hartvormige voet.

De bosboerenkers bloeit vanaf april tot in juli met witte tot blauwviolette, 3-4,5 cm grote bloemen. De stijl komt uit de bloemknop tevoorschijn voordat de kroonbladen opengaan, waardoor kruisbestuiving kan optreden. Blijft kruisbestuiving uit dan vindt zelfbestuiving plaats. De bloeiwijze is een tros, die bij de vruchtzetting langer wordt. Aan het eind van de bloei zijn de helmknoppen violet tot zwart.

De vrucht is een hartvormige 4,5-7 mm lang hauwtje met bovenaan een brede vleugel, die tot 2 mm lang kan worden en een inkeping. De achtergebleven stijl kan tot 1,5 mm lang zijn.

De bosboerenkers komt voor op vochtige, matig voedselrijke, kalkhoudende grond in bossen, bergweiden en op rotsen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Noccaea caerulescens van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.