Molukkendwergijsvogel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Bosdwergijsvogel)
Ga naar: navigatie, zoeken
Molukkendwergijsvogel
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2014)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Coraciiformes (Scharrelaarvogels)
Familie: Alcedinidae (IJsvogels)
Geslacht: Ceyx (Dwergijsvogels)
Soort
Ceyx lepidus
Temminck, 1836
Molukkendwergijsvogel op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Molukkendwergijsvogel (Ceyx lepidus) is een ijsvogel die voorkomt in de Filipijnen, Indonesië, Papoea-Nieuw-Guinea en de Salomonseilanden.

Kenmerken[bewerken]

De Molukkendwergijsvogel is een kleine ijsvogelsoort, die enigszins lijkt op de Filipijnse dwergijsvogel. De Molukkendwergijsvogel heeft een iriserend blauwe band op de rug en de stuit. Een volwassen exemplaar heeft roodbruine borst. De keel is vaalwit, met een eveneens witte vlek tussen de snavel en het oog. De kleur van de kop, bovenkant van de rug, vleugels kan diverse kleuren blauw gecombineerd met zwart zijn. Het einde van de staart is zwart. De poten zijn roodachtig oranje en de ogen zijn donkerbruin.

Deze soort wordt inclusief staart zo'n 14,5 centimeter en heeft een vleugellengte van 6,5 centimeter.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Volgens de IOC World Bird List zijn er twee ondersoorten:[2]

De Molukkendwergijsvogel komt alleen of in paartjes voor in regenwoud en secondair bos tot op een hoogte van 1200 m boven de zeespiegel. Daar zijn ze te vinden in laag kreupelhout langs beken, waar ze jagen op insecten in de lucht of op de grond. Ze duiken alleen in het water om zich te wassen. De vogel broedt in holen in de oevers van kleine beekjes.

Status[bewerken]

De Molukkendwergijsvogel heeft een groot verspreidingsgebied en daardoor is de kans op uitsterven gering. De grootte van de populatie is niet gekwantificeerd, maar gaat door ontbossing in aantal achteruit. Echter, het tempo ligt onder de 30% in tien jaar (minder dan 3,5% per jaar). Om deze redenen staat deze dwergijsvogel als niet bedreigd op de rode lijst van de IUCN.[1]