IJsvogels

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
IJsvogels
Malachietijsvogel (Corythornis cristata)
Malachietijsvogel (Corythornis cristata)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Coraciiformes (Scharrelaarvogels)
Familie
Alcedinidae
Rafinesque, 1815
Groene ijsvogel (Chloroceryle americana)
Groene ijsvogel (Chloroceryle americana)
Smyrna-ijsvogel (Halcyon smyrnensis)
Smyrna-ijsvogel (Halcyon smyrnensis)
Afbeeldingen IJsvogels op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
IJsvogels op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

IJsvogels (Alcedinidae) zijn een familie van vrij kleine tot middelgrote, vaak felgekleurde vogels uit de orde scharrelaarvogels. De familie telt bijna 120 soorten.[1]

Evolutionaire ontwikkeling[edit | edit source]

De ijsvogels zijn binnen de scharrelaarvogels het nauwst verwant aan de motmots en todies. De vroegste vorm van deze groep is Quasisyndactylus uit het Eoceen. De grootste ontwikkeling van de ijsvogels vond plaats in het Oriëntaals gebied in het Mioceen. Hierna verspreidden de ijsvogels zich over Australië en de Oude Wereld. Alleen de voorouders uit de onderfamilie Cerylinae bereikten ook Amerika.[2]

Leefwijze[edit | edit source]

De meeste ijsvogels vangen vis door op een overhangende tak boven een riviertje te zitten en dan bliksemsnel het water in te duiken. In de tropen komen ook soorten ijsvogels voor die niet leven van vis, maar van reptielen of grote insecten. Deze soorten zijn niet gebonden aan open water en kunnen in droge gebieden voorkomen.

Verspreiding en leefgebied[edit | edit source]

In Europa komt enkel de vrij algemene ijsvogel (Alcedo atthis) voor. In het West-Palearctisch gebied komen ook nog de Bonte ijsvogel (Ceryle rudis) en de Smyrna-ijsvogel (Halcyon smyrnensis) voor in het Midden-Oosten.

Tot de ijsvogel-familie behoren ook de vlagstaartijsvogels (Tanysiptera), die uitsluitend op Nieuw-Guinea en omringende eilanden voorkomen en het noorden van Australië. Deze vogels komen in uiterlijk overeen met de gewone ijsvogels, maar hebben sterk verlengde staartveren.

Op het Australische continent komen de kookaburra's voor, grote ijsvogelsoorten die voornamelijk leven van insecten en reptielen. De bekendste daarvan is de gewone kookaburra (Dacelo novaeguineae), een van de meest karakteristieke vogels van Australië.

Alleen soorten uit de onderfamilie Cerylinae komen voor in Noord, Midden- en Zuid-Amerika.

Taxonomie[edit | edit source]