Bowdoinspitssnuitdolfijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bowdoinspitssnuitdolfijn
IUCN-status: Onzeker[1] (2020)
aansgespoelde Bowdoinspitssnuitdolfijn
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Cetacea (Walvissen)
Familie:Ziphiidae (Spitssnuitdolfijnen)
Geslacht:Mesoplodon
Soort
Mesoplodon bowdoini
Andrews, 1908
verspreidingsgebied
vergelijking afmetingen in verhouding tot de mens
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Bowdoinspitssnuitdolfijn op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De Bowdoinspitssnuitdolfijn of Andrewsspitssnuitdolfijn (Mesoplodon bowdoini) is een walvisachtige uit de familie der spitssnuitdolfijnen (Ziphiidae). Deze soort is enkel bekend van strandingen en is nog nooit levend waargenomen.

De Bowdoinspitssnuitdolfijn is een robuuste, torpedovormige spitssnuitdolfijn met kleine borstvinnen, een kleine, sikkelvormige, ver naar achteren geplaatste rugvin en een brede, ongekerfde staart. De meloen is vrij vlak. De bek is kort en breed. Hij is te herkennen aan een welving in het midden van de onderkaak, op ongeveer twintig centimeter van het uiteinde van de bek. De twee tanden van de spitssnuitdolfijn bevinden zich hier. Bij de volwassen mannetjes steken de driehoekige, zijdelings afgeplatte tanden naar buiten, zelfs als de bek gesloten is. Bij de vrouwtjes en jonge dieren liggen de tanden verborgen in het tandvlees. Hij is donker van kleur, mannetjes zijn donkerblauw tot zwart. Het uiteinde van de bek en de onderkaak zijn wit. Hij is ongeveer 4 tot 4,6 m lang en 1000 tot 2600 kg zwaar.

De Bowdoinspitssnuitdolfijn komt voor in gematigd koele wateren van het zuidelijke Indo-Pacifische gebied. Strandingen hebben plaatsgevonden langs de kust van Australië, in de deelstaten West-Australië, Victoria, Nieuw-Zuid-Wales en Tasmanië, en in Nieuw-Zeeland, zowel op het Noorder- als het Zuidereiland en op Stewart- en Campbell-eiland.