Japanse spitssnuitdolfijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Japanse spitssnuitdolfijn
IUCN-status: Onzeker[1] (2020)
Japanse spitssnuitdolfijn
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Cetacea (Walvissen)
Onderorde:Odontoceti (Tandwalvissen)
Familie:Ziphiidae (Spitssnuitdolfijnen)
Geslacht:Mesoplodon
Soort
Mesoplodon ginkgodens
Nishiwaki & Kamiya, 1958
Japanse spitssnuitdolfijn
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Japanse spitssnuitdolfijn op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De Japanse spitssnuitdolfijn (Mesoplodon ginkgodens) is een zeer zeldzame spitssnuitdolfijn die leeft in de Indische en de Grote Oceaan. Hij wordt slechts zelden waargenomen.

Uiterlijke kenmerken[bewerken | bron bewerken]

De Japanse spitssnuitdolfijn wordt maximaal 5,3 meter lang. Vrouwtjes zijn iets groter dan mannetjes. Ze wegen tussen 1,5 en 2,03 ton. Een kalf wordt geboren met een lengte van 2,1 tot 2,4 meter. Uniek voor het geslacht Mesoplodon is dat deze soort nauwelijks littekens heeft. Mannetjes zijn erg donker en hebben witte vlekken rond de navel, vrouwtjes en waarschijnlijk ook kalveren zijn wat minder donker en hebben een lichtere buik. Hun snuit is ook veel lichter. De kaaklijn is gebogen. Ze hebben 1 paar tanden op het hoogste punt van de kaaklijn. Bij vrouwtjes en jongen zijn deze verborgen, bij de mannetjes steken de grote, brede, driehoekige tanden een beetje uit zoals slagtanden. De kaaklijn buigt ook meer af bij mannetjes.

De snuit is middelgroot en loopt over in een klein, rond voorhoofd. De soort heeft op 2/3 van de rug een puntige rugvin waarvan de achterrand soms erg sikkelvormig is. De rand achter aan de staartvin steekt in het midden een beetje uit.

Leefgebied[bewerken | bron bewerken]

Japanse spitssnuitdolfijnen komen voor in een breed gebied in gematigde tot tropische gebieden in de Indische en Stille Oceaan. Ze leven in diep water, ver van de kust. Mogelijk leven ze in groepjes. Ze mijden boten.