Braziliaanse klauwiercotinga

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Braziliaanse klauwiercotinga
IUCN-status: Gevoelig[1] (2016)
Braziliaanse klauwiercotinga
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Onderorde:Tyranni
Familie:Tityridae
Geslacht:Laniisoma (Klauwiercotinga's)
Soort
Laniisoma elegans
(Thunberg, 1823)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Braziliaanse klauwiercotinga op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Braziliaanse klauwiercotinga (Laniisoma elegans) is een Zuid-Amerikaanse vogel die lijkt op zowel een continga als op een klauwier. Enige verwantschap met de continga's is er wel, maar niet met de klauwieren.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Het is een vogel van tropisch regenwoud die voorkomt in het oostelijk deel van Brazilië. Door houtkap en andere vormen van habitatvernietiging is de populatie in Brazilië gevoelig (voor uitsterven). BirdLife International volgt echter niet de opsplitsing van deze soort in enerzijds de andesklauwiercotinga (L. buckleyi) uit het westen van Zuid-Amerika en anderzijds deze soort.

Status[bewerken | brontekst bewerken]

De grotere populatie van L. buckleyi geldt nog niet als bedreigd. De kans op de status kwetsbaar (voor uitsterven van beide populaties gezamenlijk) is nog gering. De grootte van de populaties is niet gekwantificeerd. De vogel is zeldzaam en het aantal in beide populaties gaat achteruit. Echter, het tempo ligt onder de 30% in tien jaar (minder dan 3,5% per jaar). Om deze redenen staan beide klauwiercotingasoorten als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.[1]