Broad Art Foundation

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Broad Art Foundation gevestigd te Los Angeles is sinds 1984 een stichting van de voormalige vastgoedhandelaars Eli en Edythe Broad.

Toelichting[bewerken]

Deze particuliere stichting beheert een enorme kunstverzameling die volgens Forbes momenteel (2010) staat voor een handelswaarde van ca. 1 miljard dollar. De nadruk ligt op hedendaagse kunst. Het echtpaar Broad bezit twee collecties: een persoonlijke verzameling met ongeveer 500 werken en The Broad Art Foundation's Collection met ongeveer 1500 werken, voornamelijk hedendaagse en moderne kunst. Het merendeel van de kunstwerken wordt uitgeleend en vindt zijn weg naar tijdelijke tentoonstellingen over de gehele wereld. De beheerders beweren dat alles draait om het algemeen belang. Door deze vorm van ontsluiting wil men zo veel mogelijk mensen het kunstbezit laten bewonderen.
In de eerste 20 jaar van haar bestaan ontleende de stichting ongeveer 7000 keerkunstwerken aan 485 instellingen met aansluitend een bezoekersaantal van 100 miljoen personen. In 2005 kocht de stichting op een veiling bijSotheby's voor 23 816 000 dollar hedendaagse kunst.
Sinds 2008 is de uitgebreide kunstverzameling gehuisvest in het door Renzo Piano ontworpen Broad Contemporary Art Museum in Los Angeles. Het 6000 m2 grote over drie verdiepingen verdeelde museum toont beeldende kunst van 1945 tot op heden. Dit gebouw bevat een van de grootste zuilenvrije tentoonstellingsruimtes van de USA.

Kunstcollectie[bewerken]

Enkele voorbeelden van de hoogwaardige uitgebreide verzameling.

Externe link[bewerken]