Ananas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Bromelaïne)
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Zie Ananas (geslacht) voor het artikel over het geslacht waartoe de ananas (Ananas cocanus) behoort.
Zie Ananás voor de gelijknamige Braziliaanse gemeente.
Ananas
Ananas
Ananas
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: Eenzaadlobbigen
Clade: Commeliniden
Orde: Poales
Familie: Bromeliaceae (Bromeliafamilie)
Onderfamilie: Bromelioideae
Geslacht: Ananas
Soort
Ananas comosus
(L.) Merr. (1917)
Afbeeldingen Ananas op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De ananas (Ananas comosus) is een tropische plant, oorspronkelijk afkomstig uit Brazilië, Bolivia en Paraguay. De plant behoort tot het geslacht Ananas uit de bromeliafamilie.

Ananas is een woord uit het Tupi, de taal van de Tupi-indianen, en betekent uitmuntende vrucht.[1] De Spanjaarden noemden de vrucht piña, naar de dennenappel (cono de pino). Een ander soort ananas is abacaxi (een ananas met een doorn in de bladeren).

De ananas is een grote samengestelde vrucht die uit vele kleine, samengroeiende besjes bestaat. Hij kan wel 30 cm lang en meer dan 4 kg zwaar worden, heeft bovenop een rozet van bladeren en is cilindrisch tot kegelvormig. De kleur van de schil is groenachtig tot bruinachtig, het vruchtvlees is lichtgeel tot geel en de smaak is zoet tot zoetzuur. De grootte, de vorm, de smaak en de kleur zijn zeer verschillend afhankelijk van de variëteit.

De ananas is rijk aan vitaminen, zoals bètacaroteen en vitamine E, en aan mineralen, zoals kalium, magnesium, fosfor, ijzer, koper, mangaan, zink en jodium.

Vanwege de vruchten werd de ananasplant door de mens al snel ook op andere plaatsen aangeplant. Ten tijde van Christoffel Columbus groeide de plant in heel Zuid- en Midden-Amerika en in het Caraïbisch gebied. De Spanjaarden introduceerden de ananas op de Filipijnen, Hawaï en Guam. In Europa werd de vrucht in 1720 voor het eerst met succes gekweekt in broeikassen. De ananas werd zo populair als een exotische vrucht dat het beeld van de ananas snel werd ingepast in de Europese kunst en beeldhouwkunst.

De wereldproductie wordt nu gedomineerd door Zuidoost-Azië, met name Thailand en de Filipijnen.

De natuurlijke (of meest voorkomende) bestuiver van de ananas is de kolibrie. Door bestuiving ontstaan zaden, maar omdat de aanwezigheid van zaden een negatief effect heeft op de kwaliteit van het fruit, is op Hawaï, waar ananas op grote schaal wordt gekweekt, de invoer van kolibries verboden. Zoals bij alle bromelia's kan de bloei van de ananas kunstmatig worden opgewekt door middel van etheen. Het vroeg oogsten van de hoofdvrucht zorgt voor een tweede oogst van kleinere vruchten. Na te zijn geoogst rijpt de ananas niet meer. Daarom wordt het vruchtvlees vaak ingeblikt.

Tekenen dat een ananas rijp is:

  • Middelste bladeren bovenop makkelijk los te trekken.[2]
  • Sterke ananasgeur (ethylacetaat).
  • Stevig, veerkrachtig vruchtvlees.
  • De ananas heeft glanzende "ogen".[3]

Een tijdens het schoonmaken van de ananas verwijderde bovenkant kan opnieuw in de bodem worden geplant. Op dezelfde wijze waarop een aardappel of ui uit een uitsnede groeit, zal dan een nieuwe plant groeien.

Bromelaïne[bewerken]

De ananas bevat ook het eiwit-verterende enzym bromelaïne, een stof die vaak gebruikt wordt voor het malser maken van vlees. Dit enzym is aanwezig in alle delen van de plant, maar voornamelijk in de steel. Ananas kan niet in gerechten met gelatine gebruikt worden omdat bromelaïne eiwitten en dus ook gelatine afbreekt. Dit effect kan echter positief benut worden als men na het nuttigen van een zware maaltijd een stuk verse ananas neemt. Door deze eiwit-afbrekende enzymen te verhitten wordt de samenstelling veranderd en kan ananas uitstekend gebruikt worden in combinatie met eiwitten, bijvoorbeeld met gelatine om een bavarois te maken.

Afbeeldingen[bewerken]

Externe links[bewerken]

Zoek dit woord op in WikiWoordenboek