Brookesia brygooi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Brookesia brygooi
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2011)
Verspreidingsgebied in het rood.
Verspreidingsgebied in het rood.
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Iguania (Leguaanachtigen)
Familie:Chamaeleonidae (Kameleons)
Geslacht:Brookesia (Kortstaartkameleons)
Soort
Brookesia brygooi
Raxworthy & Nussbaum, 1995
Afbeeldingen Brookesia brygooi op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Brookesia brygooi op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Brookesia brygooi is een hagedis uit de familie kameleons (Chamaeleonidae).[2] De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Christopher John Raxworthy en Ronald Archie Nussbaum in 1995. De wetenschappelijke soortaanduiding brygooi is een eerbetoon aan de bioloog Édouard Raoul Brygoo.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

Deze soort wordt maximaal acht centimeter lang inclusief de staart.[3] De soort is van geslachtsgenoten te onderscheiden door de typische blad-achtige huidflappen op met name staart en kop en in mindere mate de rug. Deze huidflappen geven de dieren een effectieve camouflage. De flappen zijn plat en driehoekig, de punten staan zijwaarts gericht en steken met name boven de staartwortel aan beide zijden ongeveer de helft van de lichaamsbreedte uit. Op het midden van de rug is een rij kleine zijwaarts wijzende huidflapjes aanwezig. Op de kop is een grotere flap zichtbaar, die over de hals loopt. Boven de ogen is een doornachtig huiduitsteeksel aanwezig. Hierdoor lijken deze kameleons haasachtige oorschelpen te hebben, maar deze flappen dienen enkel ter camouflage en niet om beter te kunnen horen.

Algemeen[bewerken]

De habitat bestaat uit vochtige, schaduwrijke bossen met open plekken. Veel kameleons klimmen graag en ook deze soort wordt vaak in struiken aangetroffen, maar het grootste deel van het actieve leven wordt tussen de bladeren op de bodem op kleine dieren gejaagd als insecten en wormen. Brookesia brygooi komt voor in westelijk tot zuidwestelijk Madagaskar, een groot bebost eiland voor de oostkust van Afrika. Deze soort werd pas in 1995 beschreven, er is nog niet veel bekend over de details met betrekking tot de voortplanting; wel is bekend dat de soort eierleggend is.

Bronvermelding[bewerken]