Brouwerij De Klok (Zottegem)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Projet bière logo v2.png Portaal Bier
Brouwerij De Klok.

Brouwerij De Klok is een gewezen bierbrouwerij, gelegen in het centrum van de Belgische stad Zottegem, die actief was van eind 19e eeuw tot 1952.

Geschiedenis[bewerken]

Het eerste brouwerijgebouw, aanhorigheden en woning werden gebouwd in 1898 in de Laurens De Metsstraat die toen nog Kerkhofstraat heette. Omwille van nu onbekende redenen werd de brouwerij in enkele jaren uitgebaat door drie eigenaars: R. Stevens, De Riemaecker en vanaf 1905 Gustaaf Van Vijve. Deze laatste richtte in 1910 een samenwerkende maatschappij op onder de naam Brouwerij De Klok.

De Klok

In 1933 werd er gemoderniseerd en werd een nieuwe brouwerij gebouwd naar de plannen van de Gentse architect Verlée. Het gebouw werd bekroond met een klokvormige koperen koepel, wat bewijst dat de naam er eerst was en dan het gebouw.

Brouwerij De Klok bleef lang de tweede brouwerij van Zottegem na Brouwerij De Meyer, twee spelers van het kransje van 12 brouwerijen die de stad ooit telde. Toch bleek ze te klein en sloot ze de deuren in 1952.

In 1999 werd de brouwerij en omgeving beschermd door de Vlaamse overheid, wegens haar historische, industrieel-archeologische en wetenschappelijke waarde als monument. In 2011 startte de restauratie van het gebouw.

Bieren[1][bewerken]

  • Extra Speciale Sottegem

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]