Brug 603

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brug 603
Brug 603 (dan Henriëtte Pimentelbrug) gezien naar het zuiden, juli 2020
Algemene gegevens
Locatie Amsterdam Nieuw-West
Coördinaten 52° 23′ NB, 4° 50′ OL
Overspant afwateringstocht
Doorvaartbreedte 8,75 m
Brugnummer 603
Bouw
Bouwperiode 1959/1960
Gebruik
Huidig gebruik voetgangers/fietsers
Weg Burgemeester Eliasstraat
Architectuur
Type cantileverbrug
Architect(en) Peter Pennink
Dienst der Publieke Werken
Materiaal beton
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

Brug 603 is een brug in de wijk Slotermeer in Amsterdam Nieuw-West.

Brug[bewerken | brontekst bewerken]

Ze werd in 1959/1960 gelegd in het verlengde van de Burgemeester Eliasstraat over een afwateringstocht naar de Haarlemmerweg. Het ontwerp van deze brug is van Peter Pennink in samenwerking met de Dienst der Publieke Werken. Hij kwam met een brug met het uiterlijk van een cantileverbrug (eenzijdige ophanging, de betonnen overspanning naar het noorden toe wordt steeds dunner). De brug sloot voor fietsers keurig aan op het fietspad behorende bij de Haarlemmerweg. Het voetpad, wel als gescheiden pad op de brug aangelegd, hield direct ten noorden van de brug op; het voetpad eindigde in grasland.

In het seizoen 2019/2020 vonden er grootscheepse werkzaamheden plaats aan de Haarlemmerweg; verzakkingen moesten verholpen worden en ook de status veranderde. Dit gaf de gelegenheid ook deze brug aan te passen. Ze kreeg nieuwe leuningen, die qua ontwerp aansloten bij de Eliasbrug (werktitel), een nieuwe brug aan de overzijde van de Haarlemmerweg. Ze was daarna een doorgaande route voor voetgangers en fietsers naar de daar gelegen sportvelden.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

In mei 2016 werd de brug officieel vernoemd naar de verzetsstrijdster Henriëtte Pimentel. Op 3 december 2021 werd besloten na instemming van stadsdelen Oost, Nieuw-West en het gemeentebestuur om de naam van de brug over te hevelen van Nieuw-West naar de brug 265 in Oost: dichter in de buurt van de Hollandsche Schouwburg.[1]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Overhevelen van brugnaam Henriëtte Pimentel van Amsterdam West naar Plantagebuurt