Brug 854

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brug 854
Brug 854 met links Metrostation Overamstel (juni 2018)
Algemene gegevens
Locatie Duivendrecht
Coördinaten 52° 20′ NB, 04° 55′ OL
Overspant Duivendrechtsevaart
Brugnummer 854
Bouw
Bouwperiode 1968/1969
Opening 1969
Architectuur
Type viaduct
Materiaal beton
Bijzonderheden balustrades
Brug 854 (groot-Amsterdam)
Brug 854
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

Brug 854 is een vaste brug of viaduct gelegen in de De Heusweg in het Noord-Hollandse dorp Duivendrecht gemeente Ouder-Amstel en overspant de Duivendrechtsevaart en de daaraan parallel lopende Willem Fenegastraat. Alhoewel de brug is genummerd als een Amsterdamse brug ligt de brug niet in Amsterdam. Maar doordat de gemeentegrens heel grillig loopt door het industriegebied Overamstel kreeg de brug toch een Amsterdams brugnummer.[1] Sinds 2014 wordt dit gedeelte van Duivendrecht aangeduid als Amsterdam-Duivendrecht.

Tot 1963 lag even ten noorden van de brug een dam in de Duivendrechtsevaart die de Paul van Vlissingenstraat met de Joan Muyskenweg verbond. In 1963 na de opening van de van der Madeweg werd deze afgegraven. Er lag ook enige tijd een houten klapbrug.[2] De nieuwe brug werd geopend in 1969 en is van beton en wordt gedragen door een viertal witte pilaren en heeft aan beide kanten een blauwe balustrade.[3] De brug is ontworpen door Sier van Rhijn, werkend voor de Dienst der Publieke Werken.

De vaste brug kent een vrij hoog hellingspercentage ten behoeve van de scheepvaart en op de brug bestaat een inhaalverbod. Onder de brug bevinden zich aan de Willem Fenegastraat maar ook aan de overzijde aanlegplaatsen voor woonboten.

Vanaf de oprit aan de westelijke kant van de brug verscheen in 1990 een trap die leidt naar de ten zuiden van de brug aangelegde sneltramhalte Overamstel, brug 1641, die in 1997 werd uitgebreid met een tweede perron en derde spoor. Sinds 1994 rijdt er daarom geen buslijn van het GVB meer over de brug behalve in- en uitrukkende bussen naar de nabijgelegen openluchtstalling aan de Joan Muyskenweg.

Detailfoto van leuning (juni 2018)