Strawinskylaan (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Strawinskylaan
De tramhalte op de Strawinskylaan
De tramhalte op de Strawinskylaan
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam
Stadsdeel Zuid
Wijk Prinses Irenebuurt
(Zuidas)
Begin Beethovenstraat
Eind Parnassusweg
Postcode 1077 XW/XX/XZ/ZX/ZZ
Algemene informatie
Genoemd naar Igor Stravinski
Naam sinds 1972
Bestrating asfalt
Bebouwing kantoorgebouwen
Opvallende gebouwen WTC
Openbaar vervoer tram 5 en bus

De Strawinskylaan is een halfhoge straat in stadsdeel Zuid in Amsterdam. De laan is vernoemd naar de Russische componist Igor Stravinski (1882-1971).

Ligging[bewerken]

De Strawinskylaan loopt van de Beethovenstraat westwaarts naar de torens van de Rechtbank Amsterdam aan de Parnassusweg. Door de straat rijden tramlijn 5 en buslijn 62 en hebben verschillende buslijnen hun eindhalte, GVB lijnen 15, 55 en 65 en Connexxion lijnen 242, 341 en 346, 348 en 358.

Aan de zuidkant van de laan ligt bij voorbij de tramhalte en het kopspoor het lager gelegen Zuidplein. Aan de andere kant van dit plein ligt, tussen de rijbanen van de Rijksweg A10, het NS-station Zuid (voorheen Zuid/WTC).

Karakter[bewerken]

Op de Strawinskylaan wonen geen mensen. De straat bestaat in zijn geheel uit kantoorgebouwen waarin tal van bedrijven gevestigd zijn.

De bekendste gebouwen aan de Strawinskylaan zijn de torens van het World Trade Center (WTC). Deze zijn vanaf de A10 en het station duidelijk te zien doordat ze er pal langs staan en herbergen verschillende internationale bedrijven, waaronder veel financiële en juridische instellingen.

Naast het WTC, ook langs de snelweg staat het Atrium, de functie van dit gebouwencomplex is vergelijkbaar met het WTC.

Aan de even zijde van de Strawinskylaan staat onder meer het Strawinsky House, waarin tegenwoordig een advocaten- en notariskantoor is gevestigd.

De Strawinskylaan maakt deel uit van de Zuidas, het nieuwe zakelijke centrum van Amsterdam. De laan vormt het allereerste begin van de Zuidas.