Parnassusweg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Parnassusweg is een straat in het Amsterdamse stadsdeel Zuid. De straat is vernoemd naar het Griekse gebergte Parnassus.

De weg begint bij het Olympiaplein en loopt tot de ringweg van Amsterdam, de A10. Vanaf de onderdoorgang van de A10 heette het verlengde van de straat Buitenveldertselaan. In verband met de ontwikkeling van de Zuidas is dat echter veranderd. Sinds 2015 loopt de Parnassusweg tot aan de De Boelelaan en begint de Buitenveldertselaan ten zuiden van de De Boelelaan.[1]

Karakter[bewerken]

De straat is breed van opzet en vormt een van de belangrijkste doorgaande wegen richting Buitenveldert, de meest zuidelijke wijk van Amsterdam. Ook is de Parnassusweg een route om de kantoren van de Zuidas te bereiken, die aan het einde van de straat staan, bij de snelweg.

De Parnassusweg heeft voornamelijk een woonfunctie, maar er zijn in het middendeel ook twee winkelblokken. Vanaf de Prinses Irenestraat krijgt de weg een snelwegachtig aanzien doordat de weg verhoogd is terwijl fiets- en voetpaden zich lager bevinden.

Markante punten[bewerken]

  • Over het het Zuider Amstelkanaal ligt de Parnassusbrug.
  • Ten zuiden van de brug liggen twee flatgebouwen langs de straat, met schuin daarachter een 60 meter hoog gebouw speciaal voor bedrijven: de Parnassustoren aan de Locatellikade. In de beide gebouwen aan de Parnassusweg bevinden zich appartementen. Het onderste gedeelte van de flats was jarenlang een advocaten- en notarissenkantoor, maar is tegenwoordig in gebruik bij de nabijgelegen rechtbank. De sectoren civiel en kanton huizen hier. De twee flattorens worden met elkaar verbonden door een overkapping over de weg, waar het verkeer onderdoor rijdt. Tot het faillissement in 1981 was hier Van Gelder Papier gevestigd. In deze overkapping bevindt zich ook de rechtbank.
  • Op de nummers 220 t/m 228 bevinden zich de torens van de Gerechtelijke Organisatie Amsterdam. Hier is de Rechtbank Amsterdam gevestigd. Wegens ruimtegebrek zijn de sectoren civiel en kanton verplaatst naar de eerdergenoemde flattorens op nummer 128.
  • Het laatste deel van de Parnassusweg loopt door het Zuidas-gebied. Aan de Strawinskylaan is bedrijvencomplex Atrium te vinden, met daarachter het World Trade Center.