Brugbedieningscentrum Steekterpoort

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brugbedieningscentrum Steekterpoort
Brugbedieningscentrum Steekterpoort met op de achtergrond Hefbrug Gouwesluis
Locatie
Locatie Steekterweg 99, Alphen aan den Rijn
Adres Steekterweg 99
Coördinaten 52° 7′ NB, 4° 40′ OL
Status en tijdlijn
Status Operatief
Huidig gebruik Brugbedieningscentrum
Start bouw 2013
Bouw gereed 2014
Dimensies
Vloeroppervlak 454 m²
Architectuur
Materiaal Staal, beton en glas
Verdiepingen 1
Bouwinfo
Architect Blok Kats van Veen Architecten
Eigenaar Provincie Zuid-Holland
Aannemer Bouwbedrijf Nobel
Bouwkosten 2.100.000 euro
Detailkaart
Brugbedieningscentrum Steekterpoort (Alphen aan den Rijn)
Brugbedieningscentrum Steekterpoort
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Brugbedieningscentrum Steekterpoort is een bedieningscentrum in Alphen aan den Rijn. Het is gelegen aan de rivier de Gouwe, ten zuiden van de monumentale hefbrug Gouwesluis. Het gebouw kwam in 2014 gereed.

De provincie Zuid-Holland verzorgt vanuit het bedieningscentrum op afstand de bediening van bruggen in de omgeving van Alphen aan den Rijn. Schepen worden op hun vaartraject gevolgd, daardoor kan de bediening van de bruggen daarop worden afgestemd. Hierdoor is het mogelijk de hinder voor zowel het wegverkeer (open bruggen) als scheepvaartverkeer (gesloten bruggen) te beperken. Het systeem wordt de Blauwe Golf genoemd.

Het bedieningsgebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Architectuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebouw is nagenoeg volledig uit staal opgetrokken en sluit qua architectuur aan bij nabij gelegen hefbrug. In de staalconstructies van het gebouw zijn dezelfde schoren te zien als in de brug. De vorm van het pand heeft wel wat weg van de romp van een schip. Het complex meet 40 bij 10 meter en heeft een doorzichtige verdieping. Aan de ene zijde bevinden zich acht bedien- en twee coördinatieplekken voor de brugbedienaars en aan de andere kant een kantine en vergaderruimte. Het ontwerp is van Blok Kats van Veen architecten.

Duurzaam ontwerp[bewerken | brontekst bewerken]

Het centrum is ontworpen volgens het Trias energetica model. Dit betekent dat tijdens de bouw zo weinig als mogelijk energie is verbruikt en dat het gebouw tijdens de gebruiksperiode zoveel mogelijk in de eigen energiebehoefte zal voorzien en nauwelijks CO2 uitstoot. Bij de keuze van materialen is het Cradle to Cradle principe toegepast.[1]

Nominatie Nationale Staalprijs[bewerken | brontekst bewerken]

Het ontwerp was genomineerd voor de Nationale Staalprijs 2014 in de categorie utiliteitsbouw maar ontving de onderscheiding niet. De jury stelde vast dat over het ontwerp is nagedacht gezien de detaillering. Diverse componenten dragen volgens de nominatie bij aan duurzaamheid, zoals holle vloeren waardoor een flexibele installatie-indeling mogelijk is. [2]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Aangesloten bruggen[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf Brugbedieningscentrum Steekterpoort worden 24 bruggen op afstand bediend:[3]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Brugbedieningscentrum Steekterpoort van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.