Naar inhoud springen

Bruinbandbamboehaai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bruinbandbamboehaai
IUCN-status: Gevoelig[1] (2023)
volwassen bruinbandbamboehaai
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Chondrichthyes (Kraakbeenvissen)
Onderklasse:Elasmobranchii Haaien en Roggen
Orde:Orectolobiformes (Bakerhaaien)
Familie:Hemiscylliidae
Geslacht:Chiloscyllium
Soort
Chiloscyllium punctatum
Müller & Henle, 1838
Leefgebied bruinbandbamboehaai
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Bruinbandbamboehaai op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De bruinbandbamboehaai (chiloscyllium punctatum) is een bamboehaai uit de familie van epaulethaaien en bamboehaaien (Hemiscylliidae). Deze tropische soort komt voor in de Westelijke Indische Oceaan en kan een lengte kan bereiken tot 105 cm groot en een gewicht tot 15 kg. Ze voeden zich voornamelijk met garnalen, inktvissen en kleine vissoorten.

Na de bevruchting werpen ze twee keer een ei dat ze vastmaken aan steen of koraal. Na drie maanden worden kleine bamboehaaien geboren. De kleine bamboehaaien hebben wit-zwarte verticale banden zoals een zebra, naarmate ze groter worden vervagen deze kleuren naar bruin tot lichtbruin.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De bruinbandbamboehaai leeft in het oosten van de Indische Oceaan (in de buurt van India en Sri Lanka) en voor de kusten van Zuidoost-Azië en de noordkust van Australië. Ze leven eveneens in de Chinese Zee, voor de kust van China, Korea en Japan. Hij leeft voornamelijk in de buurt van koraalriffen dicht bij de kust, op het continentaal plat in de getijdenzone.

Verwantschap[bewerken | brontekst bewerken]

Een DNA-studie geeft aan dat C. punctatum het nauwste aan C. indicum en C. plagiosum verwant is en dat C. griseum en C. hasseltii een zusterclade daarvan vormt.[2]

Onvolwassen bruinbandbamboehaai