Bruno Ganz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bruno Ganz
Ganz in 2017
Ganz in 2017
Algemene informatie
Geboren 22 maart 1941
Land Vlag van Zwitserland Zwitserland
Werk
Jaren actief 1960 - heden
Beroep acteur
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Bruno Ganz (Zürich, 22 maart 1941) is een Zwitserse acteur.

Biografie[bewerken]

Ganz' vader komt uit Zwitserland en zijn moeder uit het noorden van Italië. Vanaf de tijd dat hij naar de universiteit ging besloot hij acteur te worden. Hij had een aantal theatersuccessen totdat hij in 1960, op 19-jarige leeftijd, zijn eerste filmrol speelde. Hij speelde in Der Herr mit der schwarzen Melone. Ondanks de steun die Ganz kreeg van acteur Gustav Knuth in die film, was zijn optreden niet succesvol. Vervolgens speelde hij nog in een aantal toneelstukken. Daarmee had hij zoveel succes dat het Duitse tijdschrift Theater heute Ganz uitriep tot Schauspieler des Jahres (Acteur van het jaar). Vervolgens speelde hij in Faust van regisseur Peter Stein.

Ganz' doorbraak in de filmindustrie kwam met de film Sommergäste uit 1976. Daarna speelde hij een aantal grote rollen in diverse Europese en Amerikaanse producties. Hij mocht onder andere werken met regisseurs als Werner Herzog, Wim Wenders, Éric Rohmer en Francis Ford Coppola. In 1979 speelde hij samen met acteur Klaus Kinski in Nosferatu: Phantom der Nacht. Zijn optreden in de film Der Untergang uit 2004 werd vaak geprezen. Hij was de derde Duitssprekende acteur die de rol van Adolf Hitler op zich nam.

Ganz trouwde in 1965 met Sabine en heeft met haar een zoon, Daniel, uit 1972. Hij heeft tegenwoordig al geruime tijd een relatie met de Berlijnse fotografe Ruth Walz. Ganz woont in Zürich, en heeft ook in Venetië een onderkomen; voorts verblijft hij regelmatig in Berlijn.

Prijzen[bewerken]

Filmografie[bewerken]