Naar inhoud springen

Bulvleermuizen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bulvleermuizen
Bulvleermuis
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Chiroptera (Vleermuizen)
Familie
Molossidae
Gervais, 1856
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Bulvleermuizen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Bulvleermuizen (Molossidae) zijn een familie van vleermuizen die in de hele wereld voorkomt, maar vooral in de tropen. Ze zijn nauw verwant aan de gladneusvleermuizen (Vespertilionidae).

Bulvleermuizen hebben een korte, brede snuit, met brede, vlezige lippen. De oren zijn kort, breed en vaak naar voren gebogen. De ogen zijn ook klein. De vleugels zijn lang en smal, zodat ze zeer wendbaar zijn. Ze hebben een korte dichte vacht die meestal rood, bruin of zwart van kleur is. De leden van het geslacht Cheiromeles zijn echter nauwelijks behaard. De staart is lang; hij steekt ver uit het uropatagium, de vlieghuid tussen de benen. De staart wordt door vele soorten als tastoorgaan gebruikt.

Zoals de meeste vleermuizen zijn bulvleermuizen 's nachts actief; als slaapplaatsen gebruiken ze holen, gebouwen of grotten. Vaak slapen ze in grote groepen met honderdduizenden dieren, veel soorten leven echter ook alleen. Soorten in koudere gebieden houden geen winterslaap, maar trekken naar warmere gebieden. Alle soorten zijn insecteneters. Ze vliegen vaak op grote hoogte. Hun ecologische equivalenten overdag zijn zwaluwen (Hirundinidae) en gierzwaluwen (Apodidae).

De familie omvat de volgende geslachten:

Zie de categorie Molossidae van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.