Mormopterus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mormopterus
Mormopterus beccarii astrolabiensis
Mormopterus beccarii astrolabiensis
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Chiroptera (Vleermuizen)
Familie:Molossidae (Bulvleermuizen)
Geslacht
Mormopterus
Peters, 1865
Typesoort
Nyctinomus (Mormopterus) jugularis Peters, 1865
Afbeeldingen Mormopterus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Mormopterus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Mormopterus is een geslacht van vleermuizen uit de familie der bulvleermuizen dat voorkomt in verspreide gebieden over de hele wereld. Er zijn soorten op Cuba, in Peru en Noord-Chili, in Ethiopië, op Madagaskar, Réunion en Mauritius, op Sumatra, op Nieuw-Guinea en in Australië. De Afrikaanse geslachten Platymops en Sauromys, beide met slechts één soort, werden voorheen ook in Mormopterus geplaatst. Nog langer geleden werden de soorten van het geslacht in Tadarida geplaatst.

Mormopterus-soorten zijn kleine bulvleermuizen zonder bobbels aan de rand van de oren, zonder "gekreukelde" lippen en met een naakt gezicht, ietwat driehoekige oren en korte, smalle, puntige vleugels. Ze vliegen snel en recht en roesten in holle bomen of gebouwen. In de zomer of in de regentijd wordt er een enkel jong geboren.

De taxonomische situatie in de Australische soorten is zeer complex. Er zijn vier geaccepteerde soorten (beccarii, loriae, norfolcensis en planiceps) met een verspreiding in (onder andere) Australië, maar taxonomisch onderzoek wijst uit dat er in feite niet minder dan negen Australische Mormopterus-soorten zijn. Twee daarvan corresponderen met beccarii en norfolcensis, maar daarnaast bestaan er twee soorten binnen de Australische populatie van "M. loriae" ("Little Northern Freetail Bat" en "Mangrove Freetail Bat") en valt M. planiceps in drie soorten uiteen ("Southern", "Western" en "Inland"). Twee soorten kunnen met geen enkele "oude" soort worden geïdentificeerd. Deze soorten zijn hieronder onder hun Engelse namen opgenomen, aangezien ze noch een Nederlandse, noch een wetenschappelijke naam hebben.

Er zijn zo'n 16 soorten:

Literatuur[bewerken]

  • Flannery, T.F. 1995. Mammals of New Guinea. Chatswood: Reed Books, 568 pp. ISBN 0-7301-0411-7
  • Menkhorst, P. & Knight, F. 2001. A Field Guide to the Mammals of Australia. South Melbourne: Oxford University Press, x+269 pp. ISBN 0-19-550870-X
  • Simmons, N.B. 2005. Order Chiroptera. Pp. 312-529 in Wilson, D.E. & Reeder, D.M. (eds.). Mammal Species of the World: a taxonomic and geographic reference. 3rd ed. Baltimore: The Johns Hopkins University Press, 2 vols., 2142 pp. ISBN 0-8018-8221-4