Naar inhoud springen

Plooilipvleermuizen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Plooilipvleermuizen
Fossiel voorkomen: Laat-Pleistoceen tot heden
Illustratie van Mormoops blainvillii
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Chiroptera (Vleermuizen)
Familie
Mormoopidae
Saussure, 1860
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Plooilipvleermuizen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De plooilip- of bladkinvleermuizen (Mormoopidae) vormen een familie van Amerikaanse vleermuizen. Er zijn zo'n tien soorten plooilipvleermuizen, verdeeld over twee geslachten.

Plooilipvleermuizen komen voor van Zuid-Arizona via Midden-Amerika en Caribische eilanden tot centraal Zuid-Brazilië. Ze leven vaak in grote kolonies in grotten. De soorten zijn insectivoren. Ze vinden hun voedsel door middel van echolocatie.

Plooilipvleermuizen zijn kleine tot middelgrote vleermuizen. De vacht is kort, dicht en rood of bruin tot grijs van kleur. De plooilipvleermuizen hebben geen neusblad en kleine oren. De staart steekt lichtelijk buiten de staartmembraan. Ze hebben rond de kin en langs de lippen op wratten lijkende uitsteeksels en lange haren. Bij enkele soorten uit de familie is de vlieghuid niet aan de flanken gegroeid, maar, net als bij Dobsonia, aan elkaar verbonden op het midden van de rug, waardoor het lijkt alsof de rug kaal is. Plooilipvleermuizen hebben een kop-romplengte tussen de 40 en 77 millimeter, een staartlengte van 15 tot 30 millimeter, een voorarmlengte van 35 tot 65 millimeter en een lichaamsgewicht van 3,5 tot 20 gram.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]