Bundesstraße 81

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bundesstraße 81
Bundesstraße 81
Bundesstraße 81
Land Duitsland
Deelstaat Thüringen, Saksen-Anhalt
Lengte 93 km
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Duitsland
Traject
Afrit weg  Magdeburg-Salbker Chaussee 71
Afrit weg  Magdeburg-Osterweddinger Chaussee
Knooppunt van wegen 5 Aansluiting Magdeburg-Sudenburg 14E49
Afrit weg  Langenweddingen
Afrit weg  Altenweddingen 246a
Einde autoweg Autowegeinde
Rondweg rond plaats Rondweg om Egeln-Nord 180
Brug over het water Bode
Rondweg rond plaats Rondweg om Egeln 180
Rondweg rond plaats Rondweg om Kroppenstedt
Begin stad Gröningen OT Heynburg
Rondweg rond plaats Rondweg om Gröningen
Brug over het water Bode
Begin stad Halberstadt 79245
Afrit weg 8 Blankenburg-Zentrum 6n
Begin stad Blankenburg (Harz) 27
Begin stad Thale OT Almsfeld
Begin stad Thale OT Wendefurth
Brug over het water Bode
Begin stad Oberharz OT Hasselfelde 242
Begin stad Ilfeld OT Netzkater 4

De Bundesstraße 81 (ook wel B81) is een bundesstraße in Duitse deelstaten: Thüringen en Saksen-Anhalt.

De B81 begint bij Maagdenburg en loopt verder langs de steden Halberstadt, Blankenburg en verder naar Ilfeld. De B81 is ongeveer 93 km lang.

Routebeschrijving[bewerken]

De B81 begint in Maagdenburg, op de afrit Magdeburg-Salbker Chaussee in het verlengde van de Bundesstraße 71 en loopt verder als stadssnelweg door Maagdendburg. De weg kruist in Aansluiting Magdeburg-Sudenberg de A14 en blijft tot in het noorden van Egeln een vierbaans autoweg. Bij Egeln-Nord sluit de B180 vanuit Wanzleben aan. Waarna de B81/B180 de rondweg vormt van Egeln. Ten zuiden van Egeln slaat op een kruising de B180 af richting Eisleben en B81 loopt verder westwaarts via een rondweg langs Kroppenstedt en Gröningen, et voor Halberstadt sluit de B245 vanuit Oschersleben aan, daarna komt men door Halberstadt. In Halberstadt kruist men de B79 Braunschweig-Quedlinburg. Na Halberleben kruist de B81 bij afrit Blankenburg-Zentrum de B6 de Nordharzautobahn. Nu loopt de weg door Blankenburg waar de B81 samenloopt met de B27 Aansluiting Blankenburg-Ost-Göttingen. Na Blankenburg loopt de B81 door de Harz en komt door Hasselfelde, hier loopt de B81 kortstondig samen met de B242 Aansluiting Bad-Grund-Güntersberge. Vervolgens loopt de B81 loopt de weg door Wiegersdorf om ten noorden van Ilfeld in een kruising aan te sluiten op de B4 Aansluiting Bad Harzburg-Nordhausen (stad)Nordhausen.

Geschiedenis[bewerken]

De B81 was van oudsher een belangrijke route, want hij verbond de oude steden Nordhausen, Wernigerode en Maagdenburg, plus de industriestad Halberstadt. In recente jaren is de B81 in Saksen-Anhalt deels opgewaardeerd, zo zijn in 2007 en 2008 rondwegen rond Gröningen en Kroppenstedt aangelegd, en is het deel dichter bij Maagdenburg tot een vierbaans autoweg uitgebouwd. Dit deel is al ouder, en waarschijnlijk in de jaren 90 aangelegd, mogelijk tegelijkertijd met de A14. Op 28 november 2011 is het 5 kilometer lange, tot vierbaans autoweg uitgebouwde deel tussen Altenweddingen en Egeln geopend.[1]

Toekomst[bewerken]

Op de langere termijn moet er een rondweg bij Hasselfelde gebouwd worden. Een rondweg bij Blankenburg wordt niet realistisch beschouwd vanwege de steile hellingen van de Harz rond het dorp en de relatief lage hoeveelheid doorgaand verkeer.

Verkeersintensiteiten[bewerken]

In 2005 reden dagelijks 2.000 voertuigen vanaf de B4 tot Hasselfelde, wat stijgt naar 6.000 voertuigen bij Blankenburg en 16.000 voertuigen in Halberstadt. Rond Gröningen rijden 9.000 voertuigen en 11.000 voertuigen rond Egeln. Dit stijgt naar 16.000 voertuigen op het autoweggedeelte naar Maagdenburg.

Referenties[bewerken]

  1. Neue Straße zwischen Magdeburg und Harz freigegeben | volksstimme.de[dode link]