Naar inhoud springen

Buslijn 5b (Gent)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vuilnisbak
Dit artikel komt mogelijk voor verwijdering in aanmerking.
Het overleg hierover wordt gevoerd op deze discussiepagina. Iedereen is welkom daaraan bij te dragen.
Zie voor meer informatie: Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst. Voel je vrij het artikel te bewerken.
Haal de pagina echter niet leeg en verwijder deze boodschap niet voordat de discussie gesloten is.
Gentse tramlijnen
T1 Flanders Expo – GSP - Rozemarijnbrug - Kouter - Zuid - Gentbrugge
T2 Evergem - Rabot - Korenmarkt - Zuid - Gentbrugge - Melle
T3 Zwijnaarde – GSP - Rozemarijnbrug - Kouter - Zuid - Moscou
T4 UZ - GSP (– Rozemarijnbrug - Rabot - Muide - Lange Steenstraat)
Gentse stadsbuslijnen
5a Nieuw Gent – Wondelgem Station
5b Nieuw Gent – Wondelgem Station
6 P+R Muide – Zuid
9a Gentbrugge – Wondelgem Station
9b Gentbrugge – Wondelgem Station
10 Mariakerke – Snellaertplein
11 Gentbrugge - Blaarmeersen
12a Achtendries - Leerne
12b Oostakker – Drongen Varendries
16 Zuid - Sint-Baafskouter
19 Arteveldestadion – Blaarmeersen

Buslijn 5b is een buslijn in de Belgische stad Gent. Deze lijn verbindt Nieuw Gent met het station van Wondelgem. Dit traject vormt een belangrijke verbinding tussen de wijk Nieuw Gent en het noorden van de stad en loopt doorheen de binnenstad. Deze buslijn komt onder meer voorbij het Sint-Pietersplein, het Zuid, Sint-Jacobs en Meulestede.

Het is sinds 6 januari 2024 dat de buslijn 5 werd vervangen door de buslijn 5a en 5b die met gelijke terminussen, langs de route een verschillend deeltraject volgen. Buslijn 5b is de variant van lijn 5 die tussen Tolpoort en Wondelgem station rijdt via de Voormuide, Meulesteedsesteenweg, Meulestedebrug en Kapiteinstraat. 5a bedient deze straten niet. Tot de werken aan Meulestedebrug (in 2026) zijn afgerond is lijn 5b voorlopig beperkt tot Meulestede. De haltes in de Kapiteinstraat en Wondelgem station worden tot dan niet bediend.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Voorheen bestond een tramlijn nummer 5. Deze tramlijn liep ongeveer over hetzelfde traject als de huidige buslijn. Aanvankelijk reed deze lijn 5, die ingehuldigd werd op 23 januari 1899, van Sint-Amandsberg (Gemeentehuis) via de Dampoort, de Kasteellaan en het Sint-Annaplein tot het Zuid. Het lijnnummer 5 werd overigens pas in 1906 aan de lijn gegeven. Later reed tram 5 (dezelfde weg als tram 4) via de Lammerstraat en de Sint-Pietersnieuwstraat naar de Heuvelpoort.

Tram 5 op de Antwerpsesteenweg tussen 1920 en 1922

Vanaf maart 1913 reed lijn 5 vanaf de Heuvelpoort door tot aan de achteringang van de Wereldtentoonstelling van 1913 ter hoogte van de Sint-Pieters-Aalststraat (nu Elf Julistraat). Het traject verliep via de Normaalschoolstraat en de Zwijnaardsesteenweg.

Op 16 juli 1922 werden de noordelijke takken van de lijnen 5 en 7 verwisseld: lijn 5 reed dan naar de Stapelplaats aan het Handelsdok en lijn 7 naar Sint-Amandsberg. Het volledige traject verliep als volgt: Stapelhuizen - Ham - Kongostraat - Minnemeersbrug - Bibliotheekstraat - Sint-Jacobs - Keizer Karelstraat - Zuidstationstraat - Lammerstraat - Sint-Pietersnieuwstraat - Heuvelpoort - Normaalschoolstraat - Zwijnaardsesteenweg.

Op 10 april 1929 reed tram 5 langs de Priesterstraat (nu Doornzelestraat) en het Heilig Kerst voor het eerst naar de Muide. De Voormuide werd daardoor de eindhalte van zowel lijn 4 als tram 5.

Op 26 juli 1931 reed tram 5 verder tot iets voorbij het Rerum Novarumplein (August Kekulestraat) op de Zwijnaardsesteenweg. Vandaag is daar nog steeds café Terminus, dat ons herinnert aan de vroegere eindhalte aldaar.

In de jaren 60 werd besloten de trams te vervangen door bussen. Eind mei 1965 werd tram 5 definitief opgedoekt. De tramlijn is nu volledig vervangen door reguliere bussen. Oorspronkelijk voerde de MIVG (Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Gent) de exploitatie uit. Sinds 1991 gebeurt dit door De Lijn.

Begin 2024 werd lijn 5 vervangen door de lijnen 5a en 5b. De frequentie van de bediening werd ook verhoogd, op het gemeenschappelijke stuk rijdt elke zeven en halve minuten een bus (of acht bussen per uur), op de gescheiden deeltrajecten krijgt elke route een bediening om het kwartier.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Van den Ostende, Carlos, Gentse Oude Trams, langs middeleeuwse glans, Ostendis, Zaventem, 2002, 98p.