Butanon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Butanon
Structuurformule en molecuulmodel
Structuurformule van butanon
Structuurformule van butanon
Molecuulmodel van butanon
Molecuulmodel van butanon
Algemeen
Molecuulformule
     (uitleg)
C4H8O
IUPAC-naam butanon
Andere namen methylethylketon, MEK, methylpropanon, methylaceton
Molmassa 72,11 g/mol
SMILES
CCC(=O)C
CAS-nummer 78-93-3
Waarschuwingen en veiligheidsmaatregelen
Ontvlambaar Schadelijk
Gevaar
H-zinnen H225 - H319 - H336
EUH-zinnen geen
P-zinnen P210 - P261 - P305+P351+P338
Fysische eigenschappen
Dichtheid (bij 20°C) 0,8050 g/cm³
Smeltpunt −86 °C
Kookpunt 80 °C
Vlampunt −9 °C
Goed oplosbaar in water
Waar mogelijk zijn SI-eenheden gebruikt. Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal  Portaalicoon   Scheikunde

Butanon of methylethylketon (doorgaans afgekort tot MEK) is een keton met als brutoformule C4H8O. Naast aceton is het een van de eenvoudigste van deze verbindingen. Het is een kleurloze vloeistof, met een doordringende, zoete geur die door sommigen[bron?] als prettig en door anderen[bron?] als stank wordt ervaren.

Synthese[bewerken]

Butanon wordt hoofdzakelijk bereid door de dehydrogenering van 2-butanol, dat op zijn beurt wordt bekomen door het hydrateren van 2-buteen. De dehydrogenering van 2-butanol grijpt plaats op hoge temperatuur in de gasfase, over een metaaloxide als katalysator. De reactie is endotherm en wordt industrieel uitgevoerd in een aantal reactoren in serie, waarbij de gasstroom tussen de reactoren wordt opgewarmd.

Toepassingen[bewerken]

Butanon wordt gebruikt als oplosmiddel en reinigingsmiddel en het zit als weekmaker in MEK-lijmen. Dit zijn contactlijmen die kunststoffen aan elkaar lassen door het oppervlak zacht tot vloeibaar te maken. Op grond van ervaring met andere weekmakers en oplosmiddelen is aannemelijk[bron?] dat langdurige inademing kan leiden tot organisch psychosyndroom of OPS, beter bekend als schildersziekte.

Externe links[bewerken]