De Mol (televisieprogramma)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Café De Mol)
De Mol
Genre Reality
Spelprogramma
Speelduur per afl. 105 min (s. 1–3)
75 à 90 min (incl. reclame) (s. 4–heden)
Bedenker Michiel Devlieger
Tom Lenaerts
Bart De Pauw
Michel Vanhove
Presentatie Michiel Devlieger (s. 1–3)
Gilles De Coster (s. 4–heden)
Voice-over Michiel Devlieger (s. 1–3)
Gilles De Coster (s. 4–heden)
Regie Michel Vanhove (s. 1–3)
Erik Van Looy (s. 3)
Mathias De Neve (s. 4-6, 8-11)
Joren Creylman (s. 4-5, 7-11)
Christoph Cuypers (s. 4-5, 7-8)
Jeroen Mertens (s. 4-5, 7)
Kelly Van den Bleeken (s. 4-7)
Raf Berghmans (s. 4-5, 7)
Sam Devriendt
Anthony Lievens (s. 6-7-8) Wouter Verstichel (s. 8) Tijl Verstraeten (s. 8)
Land van oorsprong Vlag van België België
Taal Nederlands
Locatie Zie overzicht
Gerelateerde series Vlag van Nederland Wie is de Mol?
Productie
Producent Aura Christiaens (s. 8-9)
Mieke Mosselmans (s. 8-9)
Liesbeth Mazur (s. 10)
Jochen Abrams (s. 10-11)
Jurith Haemhouts (s. 10-11)
Productiebedrijf Woestijnvis
Uitzendingen
Start 6 december 1998
(niet uitgezonden 2003 - 2016)
Afleveringen 102 (op 31 maart 2024)
Seizoenen 12 (op 24 maart 2024)
Netwerk of omroep VRT (1998 – 2003)
SBS Belgium (2016 – 2022)
Play Media (2023)
Zender TV1 (1998 – 2003)
Play4 (2016 – heden) (voorheen VIER)
Vlag van Nederland NPO Start (AVROTROS) (2022 - heden)
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

De Mol is een Belgisch spelprogramma dat sinds 2016 wordt uitgezonden door Play4 (tot 2021 bekend als VIER) en sinds 1998 geproduceerd wordt door de productiemaatschappij Woestijnvis. Het wordt sinds 2016 gepresenteerd door Gilles De Coster.

Het programma draait om een spel waarbij de kandidaten moeten samenwerken om geld voor een pot te verdienen. Een van hen is de Mol, degene die het spel in het geheim moet proberen te saboteren. De winnaar krijgt de pot. De eerste drie seizoenen werden tussen 1998 en 2003 uitgezonden door TV1.

Het tweede seizoen werd in 2000 bekroond met een Gouden Roos van Montreux.

Concept[bewerken | brontekst bewerken]

Het programma werd bedacht door Bart De Pauw, Tom Lenaerts, Michiel Devlieger en Michel Vanhove en werd uitgezonden door de VRT. Het concept is aan meer dan vijftig landen verkocht. Het tweede seizoen van de Vlaamse serie werd in 2000 bekroond met de Gouden Roos, een van de belangrijkste internationale televisieprijzen. De Mol won zowel in 2000 als in 2003 ook Humo's Prijs van de Kijker. Op 28 januari 2023 ontving het programma een Kastaar voor beste TV programma van het jaar en mediamoment van het jaar.

Format[bewerken | brontekst bewerken]

In het programma moet een groep van tien kandidaten opdrachten uitvoeren in het buitenland. Voor iedere opdracht kunnen ze geld verdienen. Een van de deelnemers is echter in het geheim aangewezen als saboteur, de Mol. De Mol probeert de opdrachten te saboteren, waardoor er zo min mogelijk geld in de pot komt. Een sabotage wordt ook wel 'Molactie' genoemd.

De Mol wordt van tevoren uitgebreid geïnformeerd over de aankomende proeven, behalve in seizoen 7. Daarin werd de Mol pas de eerste dag op locatie gekozen onder de ogen van de andere deelnemers, direct na de eerste opdracht. De Mol moest hierdoor telkens in het geheim worden gebrieft gedurende het programma. Dit gebeurde telkens voorafgaand aan de eerste opdracht op een geheime locatie. Hiervoor werd onder andere gebruik gemaakt van een speciale gsm die alleen de Mol kon ontgrendelen. Tijdens seizoen 10 moest ook de nieuwe Mol die gekozen werd in aflevering 4 op locatie worden gebrieft over de opdrachten, aangezien deze nog niet was voorbereid op de sabotage.

Aan het eind van elke aflevering moeten de kandidaten 20 vragen over de Mol beantwoorden, met uitzondering van de finale waarin er 30 vragen beantwoord worden (de finale voor 2016 telde 40 vragen). Degene die de minste goede antwoorden over de Mol gegeven heeft (rood scherm), valt af. In het geval van een ex aequo valt de kandidaat af die het langst over de vragenlijst heeft gedaan. De kandidaat die de finaletest het beste heeft gemaakt, wint het geld in de pot. Deze winnaar wordt direct na de finaletest bekendgemaakt. Dit gebeurt m.b.v. lampen op de desks van de finalisten. Degene bij wie de lamp gaat branden is de winnaar. De Mol kan niet afvallen tijdens een executie, maar kan het spel niet winnen. Wie de Mol was, wordt bekendgemaakt in de laatste aflevering voor de reünie die een week later wordt uitgezonden. In deze reünie wordt bekendgemaakt hoe deze Mol de opdrachten heeft gesaboteerd.

Een vast onderdeel in De Mol is een familiebezoek. Hierbij krijgen de kandidaten enkele familieleden op bezoek die eventueel meehelpen met bepaalde opdrachten. In seizoen 11 werd dit echter virtueel gedaan, omdat dit seizoen in Arizona werd opgenomen en de familie hier niet zomaar een dag naar toe kon gaan. De familie hielp de kandidaten daarom op afstand via robotjes. Om deze robotjes tijdens de opdrachten op te kunnen laden (ze werkten op batterijen) kregen de kandidaten de beschikking over mobiele laadstations. In seizoen 12 dat op Sicilië werd opgenomen is het familiebezoek om dezelfde reden vervangen door een telefoontje met het thuisfront. Desondanks kwamen wel de moeders van alle kandidaten langs om ze te helpen bij de opdrachten. De enige moeder die niet kwam was die van Stephanie. Zijn moeder was ziek en kon niet naar Sicilië komen. Daarom kwam in plaats daarvan zijn zus om hem te helpen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In Vlaanderen werden er oorspronkelijk twee seizoenen uitgezonden (in 1999 en 2000) op het toenmalige TV1, beide met Michiel Devlieger als presentator. Er zou geen derde seizoen komen omdat het de gewoonte was van productiemaatschappij Woestijnvis om van elk nieuw programma hooguit twee seizoenen uit te zenden. Het programma was echter zo populair dat voor De Mol een uitzondering gemaakt werd. Zo keken 1,9 miljoen mensen naar de finale-aflevering van de tweede reeks.[1] De Mol kreeg dus een derde seizoen, wederom met Michiel Devlieger als presentator.

In 2013 kwam De Mol weer op tafel om ditmaal uitgezonden te worden op VIER.[2] In maart 2014 maakte voormalig presentator Michiel Devlieger bekend dat de kans dat er een nieuw seizoen van De Mol zou komen klein was.[3] Daarna maakte men op 22 juni 2015 bekend dat er een nieuw seizoen kwam, waarvoor onbekende mensen zich konden inschrijven. De presentatie kwam in handen van Gilles De Coster.[4] De bedenkers van De Mol waren niet blij met de nieuwe reeks, maar op 23 december 2015 bereikten Woestijnvis en de bedenkers een akkoord rond De Mol.[5]

Het vierde seizoen werd in het voorjaar van 2016 uitgezonden. Sindsdien keert het programma jaarlijks terug. In vergelijking met TV1 werd De Mol bij VIER in 2016 en 2017 op maandag uitgezonden, dit telkens in de periode van februari t/m maart. Sinds 2018 wordt het echter weer op zondag uitgezonden.[6] Sindsdien wordt het jaarlijks uitgezonden in de periode van maart t/m mei. De opnames worden gemaakt in het najaar van het jaar ervoor(in oktober en november).

Sinds 2017 wordt er meer ingezet op interactie met de kijker. Zo ging Gilles Van Bouwel in 2017 live op de Facebookpagina van VIER om over De Mol te praten, met onder anderen de afvaller. In 2018 evolueerde dit in een breed kijkersforum voor de fans uitgezonden onder de naam Café De Mol. Het eerste seizoen in 2018 werd gepresenteerd door Frances Lefebure en Gilles Van Bouwel.[7] Lefebure werd na één seizoen vervangen door Elodie Ouedraogo die het tweede (2019) en derde (2020) seizoen mee presenteerde. In 2021 was er geen Café De Mol door de coronapandemie. Wel was er nog een kickoff-aflevering en werden gedurende het seizoen nog interviews met de afvallers uitgezonden, allen eveneens gepresenteerd door Gilles Van Bouwel. Ook werd er meer ingezet op achter de schermen video's. Om diezelfde reden werd dit seizoen, dat oorspronkelijk in Rusland zou worden opgenomen, verplaatst naar Duitsland. Een vliegreis was door de coronapandemie niet mogelijk. Door in Duitsland op te nemen kon worden volstaan met een autoreis, zodat dit seizoen dan toch door kon gaan. In 2022 keerde Café De Mol terug, dit keer gepresenteerd door Dennis Xhaët. Café De Mol was in 2022 ook een fysiek bestaand café, de Antwerp City Brewery dat buiten de opnames bezoekbaar was. In de jaren tussen 2018 en 2020 werden de opnames altijd gedaan vanuit Vilvoorde. In 2022 waren er ook nog eveneens aparte interviews gedaan met de afvallers onder de naam 'Je was een goede kandidaat'. Sinds 2023 worden de opnames van Café De Mol gehouden vanuit Play Zuid in Antwerpen.

In het tiende seizoen stopte de mol voor het eerst vroegtijdig. De mol had het gevoel zichzelf te hebben verraden omdat hij in zijn slaap had gepraat over een opdracht waarbij geld was verdiend. Hierdoor durfde hij niet meer te slapen en werd een acuut slaaptekort opgebouwd. Als gevolg hiervan ging zijn mentale en fysieke gezondheid achteruit, en was hij niet meer in staat om zijn rol te vervullen en het seizoen af te maken. Hij moest daarom vroegtijdig afhaken en worden vervangen. De vervangende mol werd geselecteerd uit de resterende kandidaten. De nieuwe mol werd gekozen op basis van een gesprek met Gilles, volgens een vergelijkbaar systeem als in seizoen 7 (Vietnam).[8]

Met de terugkeer in 2016 worden er ook evenementen gehouden waarbij de finale live op groot scherm wordt vertoond in de bioscoop in Antwerpen tegelijk met de uitzending op televisie. Dit werd voor het eerst gedaan in 2016. De edities van 2020 en 2021 gingen niet door vanwege de coronapandemie die in 2020 uitbrak. In 2022 werd er tijdens het tiende seizoen voor een andere aanpak gekozen en zorgde het tiende seizoen voor een andere primeur. Zo was de finale een echte live show waar de drie finalisten nog het allerlaatste spel moesten spelen. Ook de kijkers hadden hier invloed op. De kandidaten zelf moesten de laatste 5 vragen van de finaletest invullen, deze gingen over het laatste spel dat ze moesten spelen. De livefinale vond een half jaar na de reis plaats in Paleis 12 in Brussel. In 2023 werd er teruggekeerd naar een evenement waarbij de finale live op groot scherm wordt vertoond. Hiervoor kunnen gedurende het programma kaarten worden gewonnen via de site van De Mol. Hiervoor kunnen kijkers gedurende de looptijd van het programma wekelijks de test maken via deze site en stemmen op hun Mol. Wie hierbij het vaakst op één van de finalisten stemt en de testen het snelst en beste maakt, wint kaarten voor het evenement. Ook kan met deze wekelijkse testen een reischeque van €3000,- worden gewonnen. Hiervoor dient naast het voornoemde zo vaak mogelijk op de juiste mol te zijn gestemd tijdens de testen.

Eén opdracht werd gedaan in twee seizoenen. Dit was de opdracht met de "Doos van Pandora" uit seizoen 8. Deze werd in dat seizoen niet geopend, waardoor de gevolgen hiervan nooit duidelijk waren geworden. Om dit mysterie te kunnen oplossen besloten de makers van het programma de "Doos van Pandora" in seizoen 12 te laten terugkeren en daarbij de verleiding om deze te openen groter te maken. Zo hoopten ze dat de doos in dat seizoen wel geopend zou worden en de gevolgen alsnog duidelijk zouden worden. Ze slaagden in deze opzet en de gevolgen waren dat de pot leeg zou lopen en alle kandidaten tegelijk op een knop moesten drukken om dit te stoppen.

Overzicht van alle seizoenen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van seizoenen van De Mol voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Seizoen
(afl.)
Tijdslot Zender Bestemming Start seizoen Finale (onthulling) De Mol Winnaar Gewonnen
bedrag
Reünie
(laatste afl.)
Gemiddelde
kijkcijfers
Presentator
Datum Kijkcijfers Datum Kijkcijfers
1 (9) zo 19:50 TV1 Vlag van Frankrijk Frankrijk[a] 6 december 1998 999.400 24 januari 1999 1.562.100 Magda Ral Hugo De Bie Bfr. 1.150.000[b] 31 januari 1999 1.127.478 Michiel Devlieger
2 (9) zo 20:25 Vlag van Spanje Spanje[c] 23 januari 2000 1.446.700 12 maart 2000 1.942.500 Hugo Daemen Marianne Dupon Bfr. 1.145.000[d] 19 maart 2000 1.557.589
3 (9) zo 19:45 Vlag van Italië Italië 19 januari 2003 1.457.600 9 maart 2003 1.798.400 Marc Simons Stijn Vandaele € 33.100 16 maart 2003 1.571.778
4 (9) ma 20:35 VIER Vlag van Argentinië Argentinië 1 februari 2016 1.177.148 21 maart 2016 1.275.993 Gilles Van Bouwel Cathy van der Ha € 30.790 28 maart 2016 1.109.297 Gilles De Coster
5 (9) Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika[e] 6 februari 2017 1.170.710 27 maart 2017 1.243.831 Eline Michiels Davey Van Rode € 27.250 3 april 2017 1.151.094
6 (9) zo 20:00 Vlag van Mexico Mexico 25 maart 2018 1.364.182 13 mei 2018 1.348.670 Pieter Delanoy Lloyd Vermeulen € 27.665 20 mei 2018 1.200.334
7 (10) Vlag van Vietnam Vietnam 10 maart 2019 1.194.577 5 mei 2019 1.349.684 Elisabet Haesevoets Axel Pailler € 34.050 12 mei 2019 1.202.721
8 (9) zo 19:55 Vlag van Griekenland Griekenland[f] 8 maart 2020 1.442.941 26 april 2020 1.496.409 Alina Churikova Jolien Derck € 22.835 3 mei 2020 1.448.510
9 (9) Play4 Vlag van Duitsland Duitsland[g][h] 21 maart 2021 1.390.775 9 mei 2021 1.505.589 Lennart Driesen Annelotte De Brandt € 18.240 16 mei 2021 1.387.293
10 (9) Canarische Eilanden[i] 20 maart 2022 1.324.306 8 mei 2022 1.381.879 Philippe Minguet[j]
Uma Vandemaele
Sven Pede € 26.390 15 mei 2022 1.259.969
11 (9) zo 20:00 Arizona[f] 19 maart 2023 1.424.051 7 mei 2023 1.436.792 Comfort Achuo Lancelot De Deurwaerder €27.320 14 mei 2023 1.325.732
12 Sicilië 24 maart 2024 1.487.147 12 mei 2024 19 mei 2024
  1. Slot in Monaco
  2. Omgerekend is dit ongeveer € 28.508.
  3. Opening in Zwitserland
  4. Omgerekend is dit ongeveer € 28.384.
  5. Opening in België (Deurne)
  6. a b Opening in België (Vilvoorde)
  7. Opening in België (Liedekerke)
  8. Oorspronkelijke opnamelocatie was Rusland
  9. Slot live in België (Paleis 12)
  10. Oorspronkelijke mol

Café De Mol[bewerken | brontekst bewerken]

Café De Mol
Genre Praatprogramma
Speelduur per afl. 30 tot 40 min
Presentatie Frances Lefebure (2018)
Élodie Ouédraogo (2019-2020)
Gilles Van Bouwel (2018-2020)
Dennis Xhaët (2022-heden)
Land van oorsprong Vlag van België België
Taal Nederlands
Productie
Productiebedrijf Woestijnvis
Uitzendingen
Start 18 maart 2018
Afleveringen 35 (op 26 april 2020)
Seizoenen 6
Netwerk of omroep SBS Belgium (2018-2022)
Play Media (2023-heden)
Zender VIER (2018-2020)
Play4 (2022-heden)
Voorganger(s) Facebook Live De Mol (2017)
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Café De Mol is een praatprogramma rond het televisieprogramma De Mol, gepresenteerd door Dennis Xhaët. Eerder, tussen 2018 en 2020, presenteerde Gilles Van Bouwel, de Mol van 2016, samen met Elodie Ouédraogo (2019-2020) of Frances Lefebure (2018) het programma. Het programma diende als een breed kijkersforum voor de fans en werd uitgezonden sinds 2018, het zesde seizoen van De Mol. Café De Mol is vergelijkbaar met het Nederlandse Moltalk, dat sinds 2013 dient als kijkersforum voor de Nederlandse versie van De Mol: Wie is de Mol?. Er wordt gezocht naar de Mol tijdens de uitzending met twee centrale gasten. Dit zijn anno 2023 2 bekende Vlamingen uit het panel van BV's. Tot 2020 was het een duo uit een Bekende Vlaming en een ex-deelnemer van De Mol.

Daarnaast is er interactie met de fans via social media waar mensen kunnen reageren op de gebeurtenissen binnen de uitzending en tips posten om de Mol te kunnen ontmaskeren met de hashtag #DeMol. In 2020 werd die interactie uitgebreid met vragen die aan de kandidaten konden worden gesteld via sociale media en forums.

De eerste uitzending was op 18 maart 2018, een week voor de start van De Mol, en diende als kick-off van het nieuwste seizoen dat later van start ging. Daarin werden de kandidaten voorgesteld van het zesde seizoen. In 2019 ging Café De Mol gelijktijdig met De Mol zelf van start, gezien het programma dit jaar een aflevering meer telde omdat de eerste dag zonder Mol gespeeld werd (de Mol werd in dit seizoen pas in de eerste aflevering op locatie gekozen). In 2020 was er weer een kick-off aflevering waarin de kandidaten werden voorgesteld op 1 maart 2020, een week voor de start van het achtste seizoen. Voor het negende seizoen (2021) werd het format stopgezet vanwege de coronapandemie. Wel was er een kickoff-aflevering met Gilles De Coster en de drie finalisten van de editie daarvoor, en werden gedurende het seizoen nog interviews met de afvallers uitgezonden, allen eveneens gepresenteerd door Gilles Van Bouwel. Voor het tiende seizoen (2022) keerde Café De Mol terug, dit keer met Dennis Xhaët als presentator. Wel bleek Gilles Van Bouwel ook nog aparte interviews met de afvallers doen onder de naam 'Je was een goede kandidaat'. Ook voor het elfde seizoen (2023) en twaalfde seizoen (2024) presenteerde Dennis Xhaët Café de Mol.

De Mol Facebook Live (2017)[bewerken | brontekst bewerken]

Voor het vijfde seizoen bestond al iets gelijkaardigs. Toen ging Gilles Van Bouwel live op de Facebookpagina van VIER. Hij bekeek samen met twee bekende Vlamingen de uitzending van De Mol om er dan tijdens drie momenten live op Facebook over te gaan: tijdens de twee reclameblokken en na de uitzending. In de eerste twee delen werd er vooral besproken wat er was gebeurd en mensen konden in de vorm van emoji's op Facebook een mening geven op stellingen die werden gegeven. Tijdens het laatste blok kwam de kandidaat die was afgevallen voor een kort interview en konden de mensen vragen stellen. De eerste twee blokken duurden meestal rond de 5 minuten, het laatste blok na de uitzending maximaal 10 minuten. Enkel tijdens de finale uitzending (aflevering 8) werd er afgeweken van de formule voor drie keer live te gaan op een dag; toen was er een voorbeschouwing voor de uitzending van ongeveer 20 minuten en werd er vijftal minuten live gegaan na de ontknoping.

Café De Mol, seizoen 3 (2020)[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste 2 afleveringen van het derde seizoen verliepen in een normale situatie. Maar door de coronapandemie zag het programma er vanaf aflevering 3 van 2020, zondag 15 maart, anders uit. Er was geen publiek aanwezig, er was geen interactie meer met de fans via sociale media en er werd met de gasten en afgevallen kandidaat gepraat via het internet. Buiten de eerste twee afleveringen die normaal werden uitgezonden waren er twee uitzonderingen. In aflevering 3 waren er nog wel gasten en een afgevallen kandidaat aanwezig. In aflevering 9, de dag van de finale, waren de finalisten aanwezig in de uitzending, maar werd er met twee oud-kandidaten gecommuniceerd via het internet.

De Mol in het buitenland[bewerken | brontekst bewerken]

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Wie is de Mol? voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In Nederland wordt het televisieconcept sinds 1999, met uitzondering van 2004 jaarlijks onder de naam Wie is de Mol? uitgezonden door de AVRO (vanaf 2015: AVROTROS) met als producent IDTV. In 2022 werd de Nederlandse mol voor het eerste uitgezonden op de Belgische televisie via Play5 onder de naam De Mol NL.[9] Daarnaast wordt sinds 2022 de Belgische versie in Nederland online uitgezonden[10] door de NPO via NPO Start. Wel blijft het programma voor het Nederlandse publiek te bekijken via het on-demandplatform GoPlay. Ook Café de Mol is via voornoemde platformen in Nederland te zien.

Andere landen[bewerken | brontekst bewerken]

De Mol is wereldwijd voor ongeveer dertig landen geproduceerd.

In 2019 werd van de Belgische, Finse, Nederlandse en Poolse versie een nieuw seizoen uitgezonden. Enkel in de Vlaamse en Finse versies zijn de deelnemers geen bekende figuren.

De Amerikaanse variant op het programma, The Mole, telt vijf seizoenen, waarvan drie seizoenen met onbekende en twee seizoenen met bekende Amerikanen zijn gemaakt, met als filmlocaties onder andere Hawaï.

In 2022 bracht Netflix een eigen versie uit onder de naam The Mole. De eerste aflevering kwam op 7 oktober 2022 op de streamingdienst.[11]

Statistieken[bewerken | brontekst bewerken]

  • De meest succesvolle mol was opvoeder Lennart Driesen (seizoen 9, 2021), hij kwam pas tijdens de finale voor het eerst in het vizier bij zijn mede-kandidaten.
  • De oudste mol was Hugo Daemen die 67 jaar was tijdens de opnames (seizoen 2, 2000).
  • De jongste mol was Alina Churikova die 20 jaar was tijdens de opnames (seizoen 8, 2020).
  • De oudste winnaar was Hugo De Bie die 43 jaar was tijdens de opnames (seizoen 1, 1998/1999).
  • De jongste winnaar was Lloyd Vermeulen die 21 jaar was tijdens de opnames (seizoen 6, 2018).
  • De oudste kandidaat was Hugo Daemen die 67 jaar was tijdens de opnames (seizoen 2, 2000).
  • De jongste kandidaat was Noah Vlieghe die 18 jaar was tijdens de opnames (seizoen 9, 2021).

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]