Californische pootloze hagedis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Californische pootloze hagedis
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2007)
Anniella pulchra.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Diploglossa (Hazelwormachtigen)
Familie:Anniellidae (Pootloze hagedissen)
Geslacht:Anniella
Soort
Anniella pulchra
Gray, 1852
Afbeeldingen Californische pootloze hagedis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Californische pootloze hagedis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De Californische pootloze hagedis[2] (Anniella pulchra) is een slang-achtige hagedis uit de familie Anniellidae.[3] De groep werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door John Edward Gray in 1852. Later werd de wetenschappelijke naam Anniella nigra gebruikt.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De hagedis wordt maximaal 25 centimeter inclusief de staart, de lichaamsdoorsnede is ongeveer 6 millimeter. De kleur is bruin met een gelige flank en witte buik. Op de flanken zijn dunne en donkere flankstrepen aanwezig, maar er komen ook melanische exemplaren voor die geheel zwart zijn met vaak een helder gele flankstreep. Ook juvenielen kennen variatie, er zijn zelfs geheel gele exemplaren aangetroffen. Het is een bodembewoner die veel graaft, en holen maakt onder de grond en daarin op zoek gaat naar voedsel. Deze soort heeft een stompe kop en dito staartpunt om predatoren te misleiden; deze vallen de verkeerde kant aan.

Algemeen[bewerken]

De Californische pootloze hagedis komt voor in het zuiden van de Verenigde Staten, en het noorden van Mexico. De habitat bestaat uit zanderige streken als zandduinen, rivieroevers, stranden en verstuivingen. Het voedsel bestaat uit insecten en de larven. Het gaat niet goed met deze hagedis; twee ondersoorten zijn recentelijk uitgestorven en door ontginning van zandgebieden wordt het verspreidingsgebied kleiner.

Bronvermelding[bewerken]