Californische wijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Californische wijnen
Druivenoogst in een wijngaard in de regio Central Coast

Californische wijn is wijn die in de Amerikaanse staat Californië geproduceerd is. Californië is goed voor bijna 90% van de totale wijnproductie in de Verenigde Staten. Als het een onafhankelijk land was, zou Californië 's werelds vierde wijnproducent zijn, na Frankrijk, Italië en Spanje.

In de 18e eeuw plantten Spaanse missionarissen de eerste wijngaarden in Alta California, maar de wijnproductie kwam pas echt van de grond in de Napa- en Sonoma-valleien eind 19e eeuw. De productie leed echter onder druifluis en, vanaf 1919, de Drooglegging. Vanaf de jaren 60, dertig jaar na de stopzetting van het alcoholverbod, ontwikkelde Californië zich tot een gerespecteerde wijnregio. Het 'Oordeel van Parijs' in 1976 bevestigde dat Californische wijnen niet onderdeden voor klassieke Franse wijnen.

Tegenwoordig zijn er meer dan 1200 wijnhuizen in de staat, gaande van kleine boetiekwijnhuizen tot multinationals zoals E & J Gallo Winery. In Californië worden meer dan honderd druivenrassen geteeld. De zeven grootste zijn cabernet sauvignon, chardonnay, merlot, pinot noir, sauvignon blanc, syrah en zinfandel.

Wijnstreken[bewerken | brontekst bewerken]

De wijngebieden van Californië worden doorgaans ingedeeld in vier grote regio's:

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Californische wijn van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.