Calumma tarzan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Calumma tarzan
IUCN-status: Kritiek[1] (2011)
Calumma tarzan (foto: Sebastian Gehring)
Calumma tarzan (foto: Sebastian Gehring)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Iguania (Leguaanachtigen)
Familie:Chamaeleonidae (Kameleons)
Geslacht:Calumma
Soort
Calumma tarzan
Gehring, P.-S. et al., 2010
Afbeeldingen Calumma tarzan op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Calumma tarzan op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Calumma tarzan is een soort kameleon uit het geslacht Calumma en de geslachtengroep van Calumma furcifer. Hij komt endemisch (uitsluitend) voor op Madagaskar. De soort werd voor het eerst beschreven in 2010.[2]

Naamgeving[bewerken]

De naam verwijst naar de fictieve held Tarzan. De Duitse wetenschappers die het dier beschreven, willen met deze naam de aandacht vestigen op de vernietiging van het oerwoud op het eiland. Wegens die vernietiging beschouwen de ontdekkers de soort als kritiek bedreigd. De naam verwijst eveneens naar Tarzanville, het huidige Ambodimeloka, dat bij de vindplaats ligt.

Verspreiding[bewerken]

Leefgebied

De soort komt in een klein gebied van circa 10 km² langs de hellingen van de vallei van de rivier Manambolo. De gebieden liggen tussen 800 en 910 meter hoogte. Ze slapen 's nachts op 1 tot 4 meter boven het oppervlak. Het IUCN beschouwt de soort als kritisch bedreigd.[1]

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De soort verschilt uiterlijk onder andere van zijn naaste verwanten door zijn platte, van bovenaf gezien rechthoekige snuit, die afgelijnd is door twee randen die samenkomen net boven het topje van de snuit.

Calumma tarzan wordt tussen 119 en 150 mm lang, zonder staart 61 tot 72 mm. De soort is groen. Boven aan de kop en de nek zijn mannetjes bruin tot zwart. In stresssituaties worden mannetjes wat geler tot - onder hevige stress - felgeel met donkere strepen die de rug kruisen. Mannetjes hebben ook een gele vlek op de zijde. Vrouwtjes worden onder stress geel met horizontale donkerdere lijnen en onregelmatige donkere vlekken.