Canadian Rockies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Canadian Rockies
Ringrose.jpg
Hoogste punt Mount Robson (3954 m)
Lengte 1450 km
Breedte 150 km
Oppervlakte 180.000 km²
Locatie Vlag van Canada Canada
Onderdeel van Rocky Mountains
Ouderdom Sedimentair gesteente
Canadian Rockies.png
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Canadian Rockies, die deel uitmaken van van de Noord-Amerikaanse Rocky Mountains, zijn gelegen in de Canadese provincies Alberta en British Columbia. Ze grenzen aan de Amerikaanse staten Idaho en Montana. Het hoogste punt is Mount Robson met 3954 meter.

In tegenstelling tot wat velen denken, behoren de Liard Mackenzie Mountains, die de naam dragen van een gelijknamige rivier in het gebied, niet tot de Rocky Mountains. De bergen ten westen van de Rocky Mountains heten Columbia Mountains en maken tevens geen deel uit van de Rockies.

Geologie[bewerken]

De Canadian Rockies zijn het meest oostelijke deel van de Canadese Cordillera, de benaming voor alle gebergten in West-Canada. De Canadese Cordillera maakt op haar beurt deel uit van Amerikaanse Cordillera, die het hele gebied tussen Alaska en Vuurland bestrijkt.

De Rockies liggen in de provincies Alberta en British Columbia en worden in het oosten begrensd door de Canadese prairies en in het westen door de Rocky Mountain Trench.

Nationale en provinciale parken[bewerken]

In dit gebergte liggen vijf nationale parken. Vier van deze bevinden zich in de Canadian Rocky Mountain Parks, die tevens werelderfgoed zijn. Deze vier parken zijn:

Het vijfde park, dat geen deel uitmaakt van het werelderfgoed is:

Daarnaast zijn er ook nog 3 provinciale parken die werelderfgoed zijn:

  • provinciaal park Mount Robson
  • provinciaal park Hamber
  • provinciaal park Mount Assiniboine