Canta (vervoermiddel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 80.101.237.3 (overleg) op 12 feb 2014 om 23:01.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Canta LX
Canta LX, met achterop een rollator

Een Canta is een vervoermiddel speciaal gecreëerd voor mindervaliden of gehandicapten. Maar je hoeft geen handicap te hebben om erin te mogen rijden, ook een rijbewijs is niet nodig.[1] Het werd in 1995 door Waaijenberg samen met Technische Universiteit Delft ontwikkeld. Omdat de breedte van het voertuig slechts 1,10 meter is, mag het - in tegenstelling tot een brommobiel - ook op het fietspad rijden, evenals op het trottoir of voetpad. Naast de benzine-versies is er ook een elektrische versie. Deze elektrische Canta werd ontworpen voor de Duitse markt maar het is voorlopig bij een prototype gebleven.

Elke Canta wordt op maat gemaakt, dat wil zeggen: aangepast aan de validiteit van de bestuurder. Er zijn veel mogelijkheden, zoals bediening links of rechts, alle bedieningen rond het stuur. Of, zoals bij een inrijcanta, vanuit de rolstoel. De inrijcanta is zodanig ontwikkeld dat met een rolstoel naar binnen kan worden gereden en de Canta vervolgens bediend kan worden vanuit die rolstoel.

Er worden regelmatig toertochten mee georganiseerd.

De Canta danst!

Dit is een tv-coproductie[2] van Viewpoint Productions en NTR in samenwerking met Het Nationale Ballet. Het is een onderdeel van Het Nationale Canta Ballet,[3] dat op zijn beurt een initiatief is van schrijfster Karin Spaink, radiomaker Bert Kommerij en actrice-regisseuse Maartje Nevejan. Ernst Meisner, grand sujet bij Het Nationale Ballet, schreef de choreografie en componist Robin Rimbaud (aka Scanner) schreef de muziek. Het project werd financieel ondersteund door Stichting Doen[4] en SNS REAAL Fonds.[5] De voorstellingen vonden plaats op 28 juni 2012 in de Westergasfabriek.[6]

Noten