Portaal:Verkeer & Vervoer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Portaal:Verkeer & vervoer)
bewerk 

Verkeer & Vervoer

Verkeer is de verplaatsing van objecten (vervoermiddelen, bijvoorbeeld van auto's, treinen, schepen, vliegtuigen of transporteenheden zoals containers, trailers of wagons). Het resultaat van verkeer is dat objecten zichzelf verplaatsen of vervoerd worden. Vervoer of 'transport' is het verplaatsen van personen of goederen van A naar B. Er is vrijwel altijd verkeersinfrastructuur nodig om het vervoer te kunnen laten plaatsvinden.


overzicht bewerk 

Uitgelicht

Mercedes-touringcar in Zweden

Een touringcar is een bus, die kan worden gebruikt voor het vervoer van mensen en bagage over grotere afstanden. Een touringcar heeft een zelfdragende carrosserie. Vanouds zijn touringcars handgeschakeld, maar dat is aan het veranderen.

Een touringcar verschilt van een stads- of streekbus o.a. op de volgende punten:

  • De inrichting van de bus is meer gericht op comfort.
  • De bus heeft een grote bagageruimte, meestal onder de vloer en daarmee een hoge instap.

In Nederland wordt de mate van comfort van een touringcar doorgaans aangegeven in termen van de ANVR busclassificatie, die de kwaliteitsindicaties Tourbus, Tourist class, Comfort class en Royal class kent. Het belangrijkste verschil zit in de afstand tussen de stoelen (respectievelijk 70, 75, 85 en 94 cm inclusief rugleuning) en de mate van verstelbaarheid van de stoelen. Verder spelen zaken als dubbele beglazing en de beschikbaarheid van faciliteiten als toilet en koelkast mee.

Tot 2005 waren er ook zogenaamde slaapbussen, waar de stoelen konden worden omgebouwd tot (smalle) bedden, ten behoeve van passagiers gedurende nachtelijke ritten. Vanwege de nieuwe wetgeving die veiligheidsgordels voor de passagiers verplicht stelde, zijn slaapbussen sinds 2005 niet meer toegestaan in Nederland.

[bewerk]

overzicht bewerk 

Wist je dat...

bewerk 

Verkeer en vervoer naar categorie

overzicht bewerk 

Afbeelding van de week


Jongen in Tanzania vervoert een grote bos veevoer op zijn fiets.

bewerk 

Vervoermiddelen

(Zie ook Categorie:Vervoermiddel)


bewerk 

Verbetering gevraagd

Gewenste artikelen

Autotypeaanduiding - Bovenleidingsportaal - Dubbeltwee - Fastback (en) - MV Spice Islander I (en) - Simport-MV2 oefenprogramma van het Rotterdams havenbedrijf - Taisun (en) (gigantische kraan) - Tel Aviv Poort (en) - ViaMichelin (en) - Wielband (spoorwegmateriaal) (de)