Caponnière

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Caponnière is een term gebruikt in de vestingbouw.

  • In een vesting met bastions: een overdekte uitsprong in de droge gracht, of een gedekte doorgang naar een voorgelegen werk, ingericht ter verdediging van de flanken van deze droge gracht.
  • In een polygonale vesting : een overdekte galerij, dwars over de droge gracht, tussen het escarp (de toren van het fort) en het contrescarp (de buitenmuur van het fort aan de andere zijde van de droge gracht). De schietgaten konden ofwel langs één kant geplaatst zijn (enkele caponnière) - zoals in het Fort van Walem - of langs beide zijden (dubbele caponnière). Een revers-caponnière is een uitbouw aan de keelzijde van het fort, om een doorgedrongen vijand in de rug onder vuur te nemen.

Een uitstekend voorbeeld van dubbele caponnières in een polygonaal stelsel kan men vinden in het Fort Napoleon te Oostende, België. Elke aanvaller, die erin slaagde over de contrescarp te geraken, kwam terecht in een gesloten zone van de droge gracht tussen twee caponnières en had geen overlevingskans. In Nederland zijn op Fort Sabina te Heijningen, caponnieres en een dubbele caponniere te bewonderen.

Zie ook[bewerken]