Barbacane

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Barbacane van het Kremlin van Moskou (Koetafja-toren).
Amsterdamse Poort met voorpoort en de daar achter gelegen hoofdpoort, Haarlem.

Een barbacane (van het middeleeuws-Latijnse barbecana; afgeleid van het Perzische barbarkhan; barbar: "bewaker" (van het Oud-Iraanse parivraka; "beschermend") + khan; "huis" (uit het Midden-Perzisch)[1]) of bruggeschans is een buitenwerk, een versterkte buitenpost, vaak in de vorm van een (dubbele) vestingtoren boven een poort of brug, ter verdediging van de toegang tot een stad of kasteel in de middeleeuwen.

Barbacanen bevonden zich meestal buiten de hoofdverdedigingswallen en waren verbonden met de stadsmuren of het kasteel door een ommuurde weg die de nek werd genoemd.

In de 15e eeuw waren belegeringsmethoden en artillerie dusdanig verbeterd dat barbacanen hun betekenis verloren. Toch werden ook in de 16e eeuw nog enkele barbacanen gebouwd.

Een voorbeeld van een intacte barbacane in Nederland is de door muren aan de hoofdpoort verbonden voorpoort bij de Amsterdamse Poort in Haarlem.

In Aken heeft de Ponttor een intacte barbacane. Ook Krakau heeft nog een intacte Barbakan. De Barbakan van Warschau werd na de Tweede Wereldoorlog heropgebouwd.

Zie ook[bewerken]

Noten[bewerken]

  1. dictionary.com: barbican