Carrikers kwartelduif

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Carrikers kwartelduif
IUCN-status: Bedreigd[1] (2013)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Columbiformes (Duifachtigen)
Familie:Columbidae (Duiven)
Geslacht:Zentrygon (Kwartelduiven)
Soort
Zentrygon carrikeri
(Wetmore, 1941)
Carrikers kwartelduif op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Carrikers kwartelduif (Zentrygon carrikeri) is een duif uit het geslacht Geotrygon. Deze duif is door Alexander Wetmore genoemd naar Melbourne Armstrong Carriker, een Amerikaanse ornitholoog en entomoloog.

Beschrijving[bewerken]

Deze soort is lang beschouwd als een ondersoort van Lawrence' kwartelduif Z. lawrencii. Carrikers kwartelduif is een 30 cm grote, op de grond levende kwartelduif. De vogel is overwegend grijs met een wit voorhoofd, een zwarte streep die loopt van de snavel naar het oog en een zwarte streep over de "wang", onder het oog. De buik is wit en aan de zijkanten is de vogel bruin. Op de rugzijde is het verenkleed bruinpaars, naar de stuit toe steeds meer bruin. De vleugels en de staart zijn bruin.

Voorkomen en leefgebied[bewerken]

De soort is endemisch in de Sierra de los Tuxtlas in het zuidoosten van de Mexicaanse staat Veracruz. Het verspreidingsgebied van de Carrikers kwartelduif is sterk versnipperd; hij komt alleen nog voor in drie gebieden die liggen rond de toppen van twee vulkanen in de Sierra de los Tuxtlas op een hoogte tussen de 350 en 1500 m boven de zeespiegel. In de jaren 1950 kwam deze kwartelduif nog veel voor en was het gebied bedekt met vochtig regenbos dat rijk was aan ondergroei.

Status als bedreigde soort[bewerken]

In de jaren 1980 en 1990 vonden grootschalige ontbossingen plaats. Volgens schattingen gemaakt in 2008 waren er toen nog 350 tot 1500 exemplaren in het overgebleven leefgebied. Daarom staat de soort als bedreigd op de internationale rode lijst.[1]