Cassonade

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Van links naar rechts en van boven naar onder: Kristalsuiker, donkerbruine rietsuiker, ongeraffineerde rietsuiker (oersuiker) en cassonade (rechts onder).

Cassonade (van het Franse casson, dat ruwe of korrelige suiker betekent[1]) is rietsuiker of kandijsuiker. Het sap van het suikerriet of suikerbiet wordt ingekookt, gekristalliseerd en gezeefd. Voor het verkrijgen van cassonade wordt vervolgens aan de suiker melasse toegevoegd, uiteraard is dit minder bij de lichtbruine suiker dan bij de donkerbruine riet -of kandijsuiker.

In België wordt suiker verkocht onder de naam "Cassonade Graeffe", die echter niet uit suikerriet maar uit suikerbieten gewonnen wordt. Op de verpakking van de cassonade staat al jaar en dag een foto, later gerestyled tot een tekening, van een kind afgebeeld. Dit leverde de suiker de bijnaam "kindjessuiker" op. In de volksmond eerder bekend onder de naam "kinnekessuiker". Begin 2008 lanceerde tv-kok Jeroen Meus in het tv-programma De laatste show een zoektocht naar het kind dat al die jaren op de verpakking had gestaan.[2] Het kind werd een tijdje later gevonden; het bleek om Christophe Castellano te gaan. Voor het twintigjarig bestaan van Child Focus verdween in 2018 het kind tijdelijk van de verpakking van Cassonade Graeffe, om de aandacht te vestigen op vermiste kinderen.[3]