Casuarius

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Casuarius
Helmkasuaris (Casuarius casuarius)
Helmkasuaris (Casuarius casuarius)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Casuariiformes (Kasuarissen en emoes)
Familie:Casuariidae (Kasuarissen)
Geslacht
Casuarius
Brisson, 1760
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Casuarius op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Casuarius is een geslacht van vogels uit de familie kasuarissen (Casuariidae). De casuarius is een grote, vleugelloze vogel. Hij komt voornamelijk voor in het regenwoud van Australië en op de nabijgelegen eilanden. Het hoofdvoedsel van de casuarius is fruit. Indien dit niet aanwezig is, zal hij zijn toevlucht nemen tot andere planten. De casuarius is een omnivoor.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De drie soorten lijken sterk op elkaar. Ze variëren in grootte tussen de 1,00 en 1,70 meter. De jongen zijn bruin gekleurd met donkerbruine strepen. Na een jaar zijn de vogels volgroeid, en hebben ze het verenkleed van de volwassen vogel.

Gedrag[bewerken | brontekst bewerken]

Van nature zijn casuariussen zeer schuw. Bij de oorspronkelijke bewoners van de gebieden waarin deze vogels leven werden de casuariussen gewaardeerd om hun vlees en hun veren. De vogels werden ook als huisdier gehouden, bijvoorbeeld door eieren uit te laten broeden door kippen. Deze vogels zijn dan niet meer schuw, maar kunnen desalniettemin agressief gedrag vertonen. Als de casuarius in het nauw gedreven wordt, kan de vogel ernstig letsel veroorzaken. In 1926 werd de Australische jongen Phillip McClean door een casuarius dodelijk verwond in zijn nek, nadat hij samen met zijn broer had geprobeerd het dier te doden met een stok. In 1995 deed zich een voorval voor, waarbij een hond overleed aan de gevolgen van een trap van een casuarius.[1]. In april 2019 overleed een fokker in Florida, USA, toen hij na een val aangevallen werd door een van zijn dieren.[2].

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Het geslacht kent de volgende soorten:[3]