Caudebec-lès-Elbeuf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Caudebec-lès-Elbeuf
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Wapen
Caudebec-lès-Elbeuf (Frankrijk)
Caudebec-lès-Elbeuf
Situering
Regio Normandië
Departement Seine-Maritime (76)
Arrondissement Rouen
Kanton Caudebec-lès-Elbeuf
Coördinaten 49° 17′ NB, 1° 2′ OL
Algemeen
Oppervlakte 3,68 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
10.135[1]
(2.754 inw./km²)
Hoogte 4 - 75 m
Overig
INSEE-code 76165
Website
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Caudebec-lès-Elbeuf is een gemeente in het Franse departement Seine-Maritime (regio Normandië) en telt 10.558 inwoners (2016). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Rouen.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Caudebec-lès-Elbeuf bedraagt 3,7 km², de bevolkingsdichtheid is 2676,8 inwoners per km². De plaats is aan Saint-Pierre-lès-Elbeuf en Elbeuf vastgebouwd. Deze drielingstad ligt aan de zuidoever van de hier sterk door een 100 m diepe vallei meanderende Seine ca. 15 km ten zuidoosten van Rouen. De dichtstbijzijnde autosnelweg is de A139, 10 km oostelijk voorbij Criquebeuf-sur-Seine. Het gedeelte van de plaats, dat zich aan de Seineoever bevindt, ligt op slechts 4 m boven NAP. Het hoogste punt ligt 71 m hoger.

De onderstaande kaart toont de ligging van Caudebec-lès-Elbeuf met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Detailkaart van de gemeente

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

In Caudebec-lès-Elbeuf staat aan de Seine een grote fabriek van Safran Aerosystems, voorheen Zodiac Aerospace. Hier worden vliegtuigonderdelen en airbags geproduceerd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op de plaats waar Caudebec nu ligt, lag voor het begin van onze jaartelling , aan een oude handelsweg naar Lutetia (Parijs) een Keltische nederzetting genaamd Uggade. Deze plaats komt ook voor op de Peutingerkaart uit de 4e eeuw. Ter plaatse zijn enkele belangrijke archeologische vondsten gedaan. De interessantste daarvan is een al in de 19e eeuw opgegraven keramieken beeldje van een met Venus gelijkgestelde godin. De pottenbakker heeft het in het Gallisch gesigneerd. Er staat te lezen: rextugenos sullias avvot wat volgens deskundigen betekent: : « Rextugenos, zoon van Sullias, heeft mij gemaakt ». Franse archeologen noemen zulke beeldjes, die uitsluitend in Frankrijk zijn gevonden, een Vénus à gaine.

Aan het eind van de 10e eeuw wordt de Normandische plaats Caudebec voor het eerst genoemd. De naam van deze (Normandische!) plaats is gegeven door de Normandiërs, en is Oudnoords: kaldr bekkr twee algemeen Germaanse woorden met de betekenis: koud en beek. Caudebec betekent in het Nederlands dus inderdaad: koude beek. In de 12e eeuw werd de nog steeds in het centrum staande Notre-Dame (Onze-Lieve-Vrouwekerk) gebouwd.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Caudebec-lès-Elbeuf van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

  1. Populations légales 2021.