Cederhout

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wat als cederhout op de markt verschijnt kan van een aantal tamelijk verschillende bomen stammen.

Cipresfamilie[bewerken | brontekst bewerken]

De leden van de Cipresfamilie (Cypressidae) zijn naaldbomen.

Cedrus[bewerken | brontekst bewerken]

Libanonceder[bewerken | brontekst bewerken]

Het bekendste hout is dat van de libanonceder Cedrus libani, met name omdat dat sinds vele eeuwen in het middenoosten een gewilde houtsoort is die bijvoorbeeld in de Bijbel genoemd wordt. Handel in Cedrus libani-hout is er weinig[1] omdat die boomsoort door eeuwenlange overexploitatie zeldzaam geworden is en tegen kap beschermd moet worden.

Andere Cedrus-soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Het geslacht Cedrus bevat nog een aantal andere soorten zoals de Himalayaceder Cedrus deodara die ook hout van een hoge kwaliteit leveren.

Thuja[bewerken | brontekst bewerken]

Het hout van de reuzenlevensboom Thuja plicata wordt bijvoorbeeld verhandeld onder de Amerikaanse naam western red cedar.

Tropisch cederhout[bewerken | brontekst bewerken]

Spaans cederhout

Het hout van de loofboom Cedrela odorata die in Suriname gewoon ceder genoemd wordt, maar in Nederland in Vlaanderen als Spaanse ceder bekend staat. Deze tropische hardhoutsoort is in 2020 de belangrijkste leverancier van wat als cederhout op de markt gebracht wordt. Het hout van de Spaanse ceder is een gewild product. Suriname is een leverancier.

Jaar 2014 2015 2016
Rondhout in m3[2] 359 666 451

Het kernhout is vrij uniform lichtrose tot roodachtig bruin van kleur. De kleur neigt ernaar donkerder te worden met de leeftijd. Er zijn her en der plekken met natuurlijke oliën of hars. Het is vrij zacht en licht hout. De Janka-hardheid is 2.670N, de elasticiteitsmodulus 9,12 GPa, de brekingsmodulus 70,8MPa. De gedroogde dichtheid 470 km/m3.

Het hout is duurzaam tot tamelijk duurzaam en weerstaat termieten. Hout dat in het wild gekapt is gewoonlijk duurzamer dan hout dat van aangeplante bossen komt. Het hout heeft een heel duidelijke cedergeur en is daardoor de favoriete houtsoort voor cigarenkistjes. Het wordt gebruikt voor fineer, muziekinstrumenten (guitaar), botenbouw.[3] Het hout verspreidt de eerste paar dagen een uiengeur, maar die verdwijnt spoedig. De nerf grijpt in elkaar en kan recht zijn, maar ook wollig. De geur van het hout weert insecten af en kasten van cederhout zijn daarom zeer geschikt voor de opslag van kleding.[4]

Ook deze houtsoort is onderworpen aan uitvoerbeperkingen. Het staat op the CITES III-lijst voor Brazilië, Bolivia, Colombia, Guatemala en Peru. De boom wordt op de rode lijst van de IUCN als kwetsbaar gezien.