Reuzenlevensboom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Reuzenlevensboom
Jumet (Bivort) AR1bJPG.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Naaktzadigen
Orde:Coniferales
Familie:Cupressaceae (Cipresfamilie)
Onderfamilie:Cupressoideae
Geslacht:Thuja (Levensboom)
Soort
Thuja plicata
Donn ex D.Don (1824)
voet van wilde boom
voet van wilde boom
Afbeeldingen Reuzenlevensboom op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Reuzenlevensboom op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De reuzenlevensboom (Thuja plicata) is een boom uit de cipresfamilie (Cupressaceae). De boom heeft betekenis vanwege zijn hout in westelijk Noord-Amerika. De soort wordt gekweekt als sierboom in Europa. In tuinen en parken dient de boom ook voor beschutting. Het is een snelle groeier die in Europa wel 40m hoog kan worden, in zijn oorspronkelijk klimaat wordt de boom 60-80m hoog, en kan wel 3-4m in doorsnede meten. De boom kan uitzonderlijk oud worden.

Botanische beschrijving[bewerken]

De kroon is smal kegelvormig met een spitse top en omhooggebogen takken. Later wordt de boom breder. De boomschors is roodachtig bruin en vezelig. Met het ouder worden wordt de schors grijsbruin en gaat een beetje loslaten.

De bladeren zijn stomp en schubachtig en zitten aan afgeplatte twijgen. De bovenzijde van de bladeren is helder- en glanzend groen, de onderzijde is bleker en witachtig.

Mannelijke kegels zijn geel en erg klein. Vrouwelijke kegels zijn leerachtig, eivormig en circa 1,5 cm lang. Elke kegel bestaat uit tien tot twaalf dunne, elkaar overlappende schubben die uitstaan als stekels.

Toepassingen[bewerken]

De reuzenlevensboom levert licht en duurzaam hout met bleekgeel spinthout en oranjebruin kernhout. Dit hout staat bekend onder de naam western red cedar. Het wordt gebruikt voor hekwerkjes, palen, schuttingen, etc. Voor de Nederlandse architect is het de meest beeldbepalende houtsoort.[bron?]

Oude bomen in Nederland[bewerken]