Cenci

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Het Italiaanse geslacht van de Cenci bracht een aantal prominente bestuurders, waaronder Paus Johannes X voort. Een berucht zedenschandaal, de vrouw en kinderen van een Cenci brachten hun vader om vanwege aanhoudend seksueel misbruik en mishandeling van zijn kinderen, en werden door de Paus Clemens VIII tot de doodstraf veroordeeld, diende als inspiratie voor een aantal schrijvers.

Enige Cenci[bewerken]

Het vermoedelijke portret van Beatrice Cenci wordt toegeschreven aan Guido Reni en inspireerde Shelley
  • Paus Johannes X (Tossignano - Rome, mei 928) was paus van maart of april 914 tot mei 928. Johannes stamde uit het geslacht van de Cenci uit Tossignano bij Imola.
  • Beatrice Cenci (1577-11 september 1599) bracht in 1599 samen met haar minnaar en met medewerking van haar broers en stiefmoeder haar vader Fransesco Cenci om het leven.
  • Fransesco Cenci, de slecht mens bekendstaande en al enige malen wegens geweldpleging veroordeelde vader van Beatrice, Giacomo en Bernardo.
  • Giacomo Cenci, zoon van Fransesco
  • Bernardo Cenci, zoon van Fransesco
  • Lucrezia Petroni, tweede vrouw van Fransesco en moeder van Bernardo.

Beatrice en haar kinderen brachten te hunner verdediging in dat zij Beatrices eer hadden willen redden. De Romeinen namen het voor de kinderen en weduwe van Cenci op maar de paus was genadeloos en de drie oudste Cenci werden op de brug voor de Engelenburcht geëxecuteerd. Bernardo werd gespaard. Volgens Romeins volksgeloof spookt de in de kerk van San Pietro in Montorio begraven Beatrice ieder jaar op 11 september met haar hoofd onder haar arm op de brug.

In de literatuur zijn de worsteling met incest en geweld door de kinderen, de zachtmoedige en mooie Beatrice en het dilemma van de paus die moet kiezen tussen de rechtvaardiging van zelfverdediging tegen het tirannieke vaderlijke - en dus ook het pauselijke gezag - en het verdedigen van dat gezag een dankbaar onderwerp voor kunstenaars.

Beeld van Harriet Goodhue Hosmer, 1857

Cenci in literatuur en kunst[bewerken]

Piazza Cenci, Rome. Foto Paolo Monti, 1979

Beatrice Cenci en haar familie zijn in de kunsten op velerlei wijze vereeuwigd;

Cenci in de Film[bewerken]

Externe links[bewerken]