Centraal Massief

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Centraal Massief
Ligging van het Centraal Massief
Ligging van het Centraal Massief
Hoogste punt Puy de Sancy (1886 m)
Oppervlakte 85.000 km²
Locatie Frankrijk
Coördinaten 45° 46′ NB, 2° 58′ OL
Carte topographique du Massif Central.png
de Puy de Dôme
de Puy de Dôme
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Het Centraal Massief (Frans: Massif central) is een hooggelegen gebied in het centraal-zuidelijke deel van Frankrijk, bestaande uit bergen en plateaus. Het massief is vooral ontstaan door vulkanisme en opheffing (of epeirogenese) van oudere gesteentes. Het vulkanisme begon circa 20 miljoen jaar geleden en eindigde voor zover uitbarstingen betreft 5840 jaar geleden, plusminus 120 jaar[1].

Het gebied heeft een semi-landklimaat. De winters zijn over het algemeen koud, maar de lente begint er vroeg en 's zomers kan het overdag heet worden. Door de invloed van de bergen kan het weer per regio sterk verschillen. Neerslag is er door het jaar heen zonder uitgesproken natte of droge seizoenen. In het Centraal Massief liggen meer dan 400 uitgedoofde vulkanen, meer dan waar ook ter wereld. Midden in het Centraal Massief ligt een vlakte genaamd de causse. In dit kalkzandsteenplateau liggen talloze grotten, spelonken, ravijnen en warmwaterbronnen. Bekende bronnen zijn die bij Vichy en Mont-Dore.

De volgende departementen worden gerekend tot het Centraal Massief: Allier, Ardèche, Aude, Aveyron, Cantal, Corrèze, Creuse, Gard, Hérault, Rhône, Tarn, Tarn-et-Garonne Haute-Loire, Haute-Vienne, Loire, Lot, Lozère en Puy-de-Dôme.

De grootste steden zijn Clermont-Ferrand en Saint-Étienne.

Enkele van de hoogste bergen zijn:

Het massief wordt doorsneden door enkele rivieren, waarvan de Tarn en de Ardèche bij veel vakantiegangers bekend zijn.

Tussen Lyon en Avignon, vormt de Rhône de grens tussen het oosten van het Centraal Massief, en het westen van de Alpen.

Centraal Massief - Castelbouc, Tarn