Morvan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Morvan
Hoogste punt Haut-Folin 901 m
Lengte 70 km
Breedte 50 km
Locatie Bourgondië
Frankrijk
Coördinaten 47° 5′ NB, 4° 0′ OL
Ouderdom Hercynische orogenese
Paleozoïcum
Type middelgebergte
Morvan
Morvan
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Morvan, van het Keltisch: Mar=zwart en Vand=gebergte, is een bergachtig gebied in Frankrijk. Het ligt in Bourgondië, verdeeld over de departementen Yonne, Nièvre, Côte-d'Or en Saône-et-Loire. Het gebergte is eigenlijk een uitloper van het Centraal Massief. Sinds 1970 is het een nationaal park. De steensoort die in de bodem het meeste voorkomt is graniet. Het is het gebergte dat het dichtst bij Parijs ligt.

De Morvan is een middelgebergte. De hoogste top is de Haut-Folin met een hoogte van 901 m, gevolgd door Mont Préneley met 855 m. Ook de Mont Beuvray, waarop de oude Keltische stad Bibracte wordt opgegraven, hoort met zijn 821 m tot de hoge toppen. De Morvan kent van noord naar zuid vier gebieden, de Bas-Morvan, de Haut-Morvan Collinéen, de Haut-Morvan Montagnard en het licht golvende Land van Luzy. Vooral de Haut-Morvan is bedekt met veel dicht gemengd bos, met daartussen grote weide-gebieden. In de Morvan zijn veel waterwerken, waaronder stuwmeren zoals het Lac de Saint-Agnan en het Lac des Settons. Er ontspringen enkele rivieren zoals de Yonne, de Arroux en de Cousin.

Doordat industrie ontbreekt, is er nauwelijks luchtvervuiling er is weinig lichtvervuiling. Van origine is de Morvan een arm agrarisch gebied met weinig werkgelegenheid. In 2008 was de Nievre, de regio waarin de Morvan voor een deel ligt, het gebied met de grootste ontvolking van Frankrijk. Winkels sluiten omdat er geen opvolging is. Een campagne probeert Nederlanders te verleiden om zich als middenstander te komen vestigen. Nu al zijn er voorbeelden van Nederlandse winkeleigenaren, fysiotherapeuten, huisartsen, dierenartsen en mensen in het campingmanagement.

Het regent er gemiddeld 191 dagen per jaar.

Château-Chinon (Ville) wordt beschouwd als de belangrijkste stad van de Morvan.

de Morvan
Uitzicht vanaf een punt in Uchon.