Morvan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen van Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de tekst van Lijst van gemeenten in de Morvan in dit artikel ingevoegd zou moeten worden, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dat artikel een redirect te worden (hier melden).
Morvan
Hoogste punt Haut-Folin 901 m
Lengte 70 km
Breedte 50 km
Locatie Bourgondië
Frankrijk
Coördinaten 47° 5′ NB, 4° 0′ OL
Ouderdom Hercynische orogenese
Paleozoïcum
Type middelgebergte
Morvan
Morvan
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Morvan, van het Keltisch: Mar=zwart en Vand=gebergte, is een bergachtig gebied in Frankrijk. Het ligt in Bourgondië, verdeeld over alle vier departementen (Yonne, Nièvre, Côte-d'Or en Saône-et-Loire). Het is het gebergte dat het dichtst bij Parijs ligt. Château-Chinon (Ville) wordt beschouwd als de belangrijkste stad van de Morvan.

Sinds 1970 is het een regionaal natuurpark.

Geografie[bewerken]

De Morvan is een middelgebergte, dat eigenlijk een uitloper is van het Centraal Massief. De steensoort die in de bodem het meeste voorkomt is graniet. De hoogste top is de Haut-Folin met een hoogte van 901 m, gevolgd door Mont Préneley met 855 m. Ook de Mont Beuvray, waarop de oude Keltische stad Bibracte wordt opgegraven, hoort met zijn 821 m tot de hoge toppen. De Morvan kent van noord naar zuid vier gebieden: de Bas-Morvan, de Haut-Morvan Collinéen, de Haut-Morvan Montagnard en het licht golvende Land van Luzy. Vooral de Haut-Morvan is bedekt met veel dicht gemengd bos, met daartussen grote weide-gebieden. In de Morvan zijn veel waterwerken, waaronder stuwmeren zoals het Lac de Saint-Agnan en het Lac des Settons. Er ontspringen enkele rivieren zoals de Yonne, de Arroux en de Cousin. Het regent er (Château-Chinon) gemiddeld 190 dagen per jaar en dat is afgezien van enkele meetstations in Bretagne meer dan enige andere Franse plaats waar gemeten wordt.[1] Doordat industrie ontbreekt, is er nauwelijks luchtvervuiling en weinig lichtvervuiling.

Economie[bewerken]

Van origine is de Morvan een arm agrarisch gebied met weinig werkgelegenheid. In 2008 was de Nièvre, het departement waarin de Morvan voor een deel ligt, het gebied met de grootste ontvolking van Frankrijk. Winkels sluiten omdat er geen opvolging is. Een campagne probeert Nederlanders te verleiden om zich als middenstander te komen vestigen. Er zijn voorbeelden van Nederlandse winkeleigenaren, fysiotherapeuten, huisartsen, dierenartsen en mensen in het campingmanagement.

de Morvan
Uitzicht vanaf een punt in Uchon.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]