Centraal Massief

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Centraal massief)
Centraal Massief
Ligging van het Centraal Massief
Hoogste punt Puy de Sancy (1886 m)
Oppervlakte 85.000 km²
Locatie Frankrijk
Coördinaten 45° 46′ NB, 2° 58′ OL
Ouderdom hercynisch
Detailkaart
Kaart van
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Het Centraal Massief (Frans: Massif central) is een hooggelegen gebied in het centraal-zuidelijke deel van Frankrijk, bestaande uit bergen en plateaus. Het massief is vooral ontstaan door vulkanisme en opheffing (of epeirogenese) van oudere gesteentes. Het vulkanisme begon circa 20 miljoen jaar geleden en eindigde voor zover uitbarstingen betreft 5840 jaar geleden, plusminus 120 jaar[1]. In het Centraal Massief liggen meer dan 400 uitgedoofde vulkanen, meer dan waar ook ter wereld.[bron?] Bekende bronnen zijn die bij Vichy en Mont-Dore. De regio vormde lange tijd een barrière voor het transport binnen Frankrijk. Sinds de opening van de snelweg A75 is niet alleen noord-zuid verkeer gemakkelijker geworden, maar is ook het Centraal Massief zelf gemakkelijker bereikbaar geworden. Het toenemend toerisme zorgt voor inkomen in de streek en profiteert van de erkenning als Werelderfgoed door de UNESCO van de uitgedoofde vulkanen van de Chaîne des Puys en de Causses-Cévennes.

Departementen[bewerken | brontekst bewerken]

Delen van volgende departementen worden gerekend tot het Centraal Massief: Allier, Ardèche, Aude, Aveyron, Cantal, Corrèze, Creuse, Gard, Hérault, Rhône, Tarn, Tarn-et-Garonne, Haute-Loire, Haute-Vienne, Loire, Lot, Lozère en Puy-de-Dôme.

Steden[bewerken | brontekst bewerken]

De grootste steden bevinden zich in de noordelijke helft van het massief en zijn Clermont-Ferrand en Saint-Étienne. Andere belangrijke steden zijn onder meer Aurillac, Mende, Millau, Le Puy-en-Velay, Rodez en Thiers.

Fysische geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Reliëfkaart met enkele submassieven aangeduid

Het Centraal Massief bestaat uit verschillende sub-massieven, waaronder:

Verder zijn er nog wat lagere gebergtes die zich aan de rand van het Centraal Massief bevinden en die niet altijd tot het Centraal Massief gerekend worden: Morvan, Mâconnais en Beaujolais.

Daarnaast bestaat het Centraal Massief ook uit verschillende gebieden met uitgestrekte plateaus zoals de Aubrac en de Grands Causses in het zuidwesten. Midden in het Centraal Massief liggen de vlaktes van Limagne en de Livradois. In het uiterste westen liggen de causses van Quercy.

Hoogste bergen[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele van de hoogste bergen zijn:

Hydrografie[bewerken | brontekst bewerken]

Het massief wordt doorsneden door enkele rivieren, waarvan aan de westzijde de Loire, Allier, Dordogne, Lot, Aveyron en Tarn de belangrijkste zijn. Aan de oostelijke zijde zijn het voornamelijk de Eyrieux, Ardèche, Cèze, Gard en Hérault die de regio draineren. Tussen Lyon en Avignon, vormt de Rhône de grens tussen het oosten van het Centraal Massief, en het westen van de Alpen.

De waterscheiding tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee loopt door de oostelijke en zuidelijke delen van het Centraal Massief en passeert onder meer volgende passen en bergen:

Klimaat[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebied heeft een semi-landklimaat. De winters zijn over het algemeen koud, maar de lente begint er vroeg en 's zomers kan het overdag heet worden. Door de invloed van de bergen kan het weer per regio sterk verschillen. Neerslag is er door het jaar heen zonder uitgesproken natte of droge seizoenen.

Natuurparken[bewerken | brontekst bewerken]

In het Centraal Massief ligt één nationaal natuurpark en acht regionale natuurparken (PNR). Het Nationaal park Cevennen werd opgericht in 1970 en omvat het zuidwestelijke deel van het massief van de Cevennen en een klein deel van de Grands Causses.

  • PNR de Millevaches en Limousin
  • PNR des Volcans d’Auvergne: een van de oudste en grootste regionale natuurparken (opgericht in 1977).
  • PNR Livradois-Forez: bergen en vlakte van de Livradois en de Monts du Forez (ten westen van de Forez)
  • PNR du Pilat: ten oosten van Saint-Étienne
  • PNR des Monts d'Ardèche: het noordoosten van de Cevennen en het zuiden van de Monts du Vivarais
  • PNR des Causses du Quercy
  • PNR des Grands Causses met onder meer de uitgestrekte Causse du Larzac
  • PNR du Haut-Languedoc: in het meest zuidelijke deel van het Centraal Massief

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Massif Central van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.