Centrum Eetstoornissen Ursula

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Centrum Eetstoornissen Ursula is een gespecialiseerd centrum voor de behandeling van eetstoornissen. Het centrum behandelt mensen met een eetstoornis zoals anorexia nervosa, boulimia nervosa en eetbuienstoornis ('Binge Eating Disorder'). Ze doen er ook onderzoek naar eetstoornissen. Centrum Eetstoornissen Ursula is onderdeel van zorgorganisatie Rivierduinen.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

De Ursulakliniek was de eerste kliniek in Nederland met een gespecialiseerde afdeling voor eetstoornissen.[bron?] In 1932 werd de St. Jacobuskliniek gesticht met 40 bedden voor Rooms-katholieke krankzinnigen in Den Haag en omgeving. De kliniek werd in 1936 uitgebreid met neurologie en neurochirurgie, waarbij ook de naam veranderde in de Ursulakliniek.

In de eerste helft van de jaren 1980 is begonnen met de behandeling van twee anorexia-cliënten op een reguliere behandelafdeling van de Ursulakliniek. Dit bleek zo succesvol dat dit in een klein aantal jaren uit kon groeien tot een afdeling gespecialiseerd in de behandeling voor eetstoornissen.

In 1987 startte de gespecialiseerde behandeling voor eetstoornissen. De Ursulakliniek fuseerde in 1988 met Schakenbosch Leidschendam en kreeg de nieuwe naam de Robert-Fleury Stichting. In 1997 verhuisde de kliniek naar Leidschendam en heette voortaan Landelijk Centrum voor Eetstoornissen De Ursula. In juni 2000 kreeg het centrum ministeriële erkenning als Landelijk Kennis en Behandelcentrum voor Eetstoornissen De Ursula. Tegenwoordig draagt het centrum de naam GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula.[1]

Behandeling en begeleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Centrum Eetstoornissen Ursula behandelt jongeren vanaf 12 jaar en volwassenen met een eetstoornis. Patiënten die naast hun eetstoornis ook psychiatrische problemen hebben (zoals een persoonlijkheidsstoornis, een autismespectrumstoornis of posttraumatische stressstoornis), kunnen er ook worden behandeld. Het centrum is gespecialiseerd in behandelingen voor mensen met een ernstige eetstoornis die al diverse behandelingen achter de rug hebben.

Behandelvormen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Poliklinische behandeling (individuele behandeling en begeleiding, groepsbehandeling)
  • Meergezins Dagbehandeling
  • Deeltijdbehandeling
  • Klinische behandeling (groepstherapie, groepspsychotherapie, high cure, last resort)

Therapievormen[bewerken | brontekst bewerken]

Centrum Eetstoornissen Ursula betrekt ook de mensen in de directe omgeving van de patiënt.

Wetenschappelijk onderzoek[bewerken | brontekst bewerken]

De Ursula doet wetenschappelijk onderzoek om het aantal mensen dat blijvend herstelt van eetstoornissen te vergroten.[2] In samenwerking met de Universiteit Leiden en anderen verricht het centrum onderzoek om meer inzicht te krijgen in de factoren die het voortbestaan van eetstoornissen onderhouden bij patiënten met boulimia nervosa en een eetbuienstoornis. Ook wordt onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van eetstoornissen en de zorgbehoefte voor patiënten. In januari 2013 is dr. Eric F. van Furth benoemd tot bijzonder hoogleraar eetstoornissen bij de afdeling Psychiatrie van het Leids Universitaire Medisch Centrum (LUMC).

Proud2Bme[bewerken | brontekst bewerken]

Op initiatief van Centrum Eetstoornissen Ursula is op 26 mei 2009 Proud2Bme, een speciale website voor jongeren met een eetstoornis, gestart.[3] Naast het discussieforum en chatsessies met onder andere psychologen en diëtisten, geeft de website informatie over eerstoornissen en ervaringsverhalen van jongeren met eetstoornissen. Met Proud2Bme biedt Centrum Eetstoornissen Ursula[4] een alternatief voor de pro-ana-beweging.[5]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]