Chabarovskbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Chabarovskbrug
Chabarovskbrug tijdens de aanleg
Chabarovskbrug tijdens de aanleg
Algemene gegevens
Locatie Chabarovsk (Rusland)
Coördinaten 48° 32′ NB, 135° 0′ OL
Overspant Amoer
Lengte totaal 2590 m
Bouw
Bouwperiode 1913-1916
Opening 5 oktober 1916
Gebruik
Spoorlijn Trans-Siberische spoorlijn
Architectuur
Type vakwerkbrug
Architect(en) Lavr Proskoerjakov
Materiaal staal
Chabarovskbrug
Chabarovskbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
De brug zoals deze er nu bijligt

De Chabarovskbrug, Amoerbrug of Aleksejevski-brug (Russisch: Амурский мост; Amoerski most; 'Amoerbrug') is een spoorbrug over de rivier de Amoer tussen de Russische stad Chabarovsk en de Joodse Autonome Oblast en is met 2590 meter de langste brug van de trans-Siberische spoorweg. Na de voltooiing bleef het een aantal decennia de langste brug in Rusland, de Sovjet-Unie en Eurazië.

De brug werd gebouwd onder leiding van brugbouwer Lavr Proskoerjakov. De bouw van de brug werd gestart op 12 augustus 1913. De brug was begroot op 13.500.000 Roebel en moest binnen 26 maanden klaar zijn. Een jaar na de start van de bouw brak echter de Eerste Wereldoorlog uit, waarin Rusland ook betrokken werd. Omdat de overspanningen werden gemaakt in Warschau, moesten ze naar Chabarovsk worden vervoerd per schip via het Suezkanaal en over de Indische Oceaan. Hier waren de Russische schepen makkelijke prooien voor de Duitse kruisers en U-boten. Daardoor werd de brug pas voltooid en geopend op 5 oktober 1916. De brug werd vernoemd naar tsarevitsj Aleksej (Aleksejevski).

Vijf jaar later, op 5 april 1920 tijdens de Russische Burgeroorlog, werden 2 van de 18 overspanningen opgeblazen door het Rode Leger dat zich terug trok voor het Japanse Leger. De brug werd gerepareerd na de oorlog in 1925 en bleef in functie tot 1999, toen deze werd gerenoveerd. Iets eerder in dat jaar kwam een tweede brug over de Amoer bij Chabarovsk gereed.

Externe link[bewerken]