Chamaeleo namaquensis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chamaeleo namaquensis
IUCN-status: Niet bedreigd
De kameleon voelt zich bedreigd en reageert.
De kameleon voelt zich bedreigd en reageert.
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Iguania (Leguaanachtigen)
Familie:Chamaeleonidae (Kameleons)
Geslacht:Chamaeleo
Soort
Chamaeleo namaquensis
Smith, 1831
Afbeeldingen Chamaeleo namaquensis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Chamaeleo namaquensis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Chamaeleo namaquensis is een hagedis die behoort tot de familie kameleons (Chamaeleonidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd voor het eerst beschreven door Andrew Smith in 1831.[1]

Verspreiding en habitat[bewerken]

De kameleon leeft in delen van zuidelijk Afrika in de Namibwoestijn. De soort komt voor on de landen in Namibië, Zuid-Angola en Zuid-Afrika. Deze kameleon kan goed overleven in woestijngebieden dankzij een aantal kenmerkende eigenschappen. Hij scheidt zout uit de neus om water te (be)sparen. Ook worden holen gegraven die dienen als schuilplaats ten behoeve van hun thermoregulatie als de omstandigheden ongunstig zijn.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De kleuren van de kameleon kunnen sterk veranderen; ze zijn zwart in de ochtend om warmte efficiënter te gebruiken en vervolgens een lichtere grijze reflecterende kleur tijdens de hitte van de dag - of zowel zwart en grijs tegelijkertijd, netjes gescheiden van links naar rechts door de wervelkolom. De grotere vrouwtjes worden tot 16 centimeter lang en zetten ongeveer 20 eieren af, die ongeveer 100 dagen nodig hebben om uit te komen.

Jacht[bewerken]

In tegenstelling tot de andere (boom)kameleons van het geslacht Chamaeleo maakt hij geen gebruik van zijn staart tijdens het jagen. Net als de andere soorten stalkt hij echter wel langzaam zijn prooi en vangt hij ze met zijn lange tong. Chamaeleo namaquensis voedt zich met insecten (zoals krekels maar met name kevers), hagedissen, inclusief jonge kameleons van hun eigen soort, kleine slangen, en zelfs schorpioenen. Ze jagen in zandige duinen en rotsachtige gebieden.

Op hun beurt worden de kameleons gegeten door jakhalzen, haviken en adelaars.

Bronvermelding[bewerken]