Champagne Lanson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Fles Black Label

Lanson is de naam van een in 1760 opgericht champagnehuis. Sinds 1848 is het bedrijf in Reims gevestigd. Het bedrijf is eigendom van de groep Lanson-BCC. De cuvée de prestige van het huis is de Lanson Noble Cuvée (Vintage).

De geschiedenis van het huis gaat terug tot 1760 toen François Delamotte een champagnehuis stichtte. In 1837 nam Jean-Baptiste Lanson het bedrijf over en werd het “Lanson, Père et Fils”. Het bedrijf werd in 1900 hofleverancier aan Koningin Victoria van het Verenigd Koninkrijk. Het huis Lanson is sindsdien Brits hofleverancier gebleven. De huisstijl is een frisse fruitige champagne met veel pinot noir and chardonnay. Daarom mogen de jonge wijnen de tweede malolactische gisting niet ondergaan. Die in het voorjaar spontaan optredende melkzure gisting wordt onmogelijk gemaakt door de jonge wijn te koelen.

De champagnes[bewerken | brontekst bewerken]

  • De Black Label is de Brut Sans Année en het visitekaartje van het huis. De druiven in deze assemblage uit 35% chardonnay, 50% pinot noir en 15% pinot meunier zijn afkomstig uit 50 tot 60 gemeenten in de Champagne. Om een constante kwaliteit te kunnen garanderen wordt de jonge wijn aangevuld met reserve uit de kelders van het huis. De wijn mocht drie jaar op gist rijpen voor de "prise de mousse".
  • De Rose Label is een roséchampagne. De wijn werd gemaakt van 32% chardonnay, 53% pinot noir en 15% pinot meunier uit 50 tot 60 gemeenten in de Champagne. Ook deze wijn mocht drie jaar op gist rijpen.
  • De Ivory Label is een Demi-Sec, een zoete champagne. Het is in aanleg dezelfde wijn als de Black Label en de rosé maar de dosage suiker in de liqueur d'expédition is groter.
  • De Vintage Gold Label is geassembleerd met wijnen uit de grand cru-gemeenten van de Champagne. Het gaat om 47% chardonnay uit de gemeenten Cramant en Le Mesnil-sur-Oger en 53% pinot noir uit de gemeenten Verzenay, Ay, Louvois en Verzy. De wijn mocht vijf jaar op gist rijpen
  • De Extra Age-flessen werden uitgebracht om het 250-jarig bestaan van de firma te vieren. Er is een brut, een roséchampagne en een Blanc de Blancs. Lanson heeft voor deze jubileumserie grand crus en premier cru wijnen gebruikt en deze extra lang op gist laten rijpen.
  • De Noble Cuvée Brut 2000 is een millésime van chardonnay uit de grand cru-gemeenten Avize en Oger in de Cote des Blancs en pinot noir uit Verzenay op de Montagne de Reims. De wijn, de cuvée de prestige van het huis, mocht 5 jaar rijpen.
  • De Brut Rosé is een roséchampagne, gemaakt van 62% chardonnay uit Oger, Le Mesnil-sur-Oger, Cramant en Chouilly en 38% rode wijn van pinot noir uit Verzenay en Bouzy. De wijn is aangevuld met wijn uit de réserve in de kelders.
  • De Blanc de Blancs 2000 is een millésime blanc de blancs van chardonnay uit de grand cru-gemeenten Avize en Cramant. De dosage is 10 gram suiker per liter.
  • De Vintage werd in de goede wijnjaren 1976, 1979, 1983, 1985, 1988, 1989, 1990, 1995, 1996 en 1997 gemaakt. Deze brut champagnes zijn in steeds wisselende verhouding geassembleerd uit pinot noir en chardonnay van dat jaar. Zo gebruikte men in 1885 48% chardonnay en 52% pinot noir uit Cramant, Oger en Verzenay. In 1997 koos men voor 47% chardonnay en 53% pinot noir uit Avize, Cramant, Chouilly, Oger, Le Mesnil-sur-Oger, Verzenay, Verzy, Bouzy en Ay.
  • De Pink Label is een millisimé roze champagne in een roze, met hartjes versierde fles.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) Website van het huis Lanson