Chandigarh (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door InternetArchiveBot (overleg | bijdragen) op 28 apr 2019 om 21:36. (1 (onbereikbare) link(s) aangepast en 0 gemarkeerd als onbereikbaar #IABot (v2.0beta14))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Chandigarh
Plaats in India Vlag van India
Chandigarh (India)
Chandigarh
Situering
Staat Punjab, Haryana, Chandigarh
Coördinaten 30° 44′ NB, 76° 47′ OL
Algemeen
Inwoners
(2001)
808.796
Foto's
Portaal  Portaalicoon   India

Chandigarh is de hoofdstad van twee Indiase deelstaten, Punjab en Haryana, en vormt tegelijk het unieterritorium Chandigarh. De stad had tijdens de volkstelling in 2001 808.796 inwoners[1].

Geschiedenis

Nadat de Punjab in 1947 in een Pakistaans en Indiaas deel was gesplitst, had de nieuwe Indiase staat geen hoofdstad, omdat Lahore, de hoofdstad van de Punjab onderdeel was geworden van Pakistan. Na eerst bestaande steden overwogen te hebben als hoofdstad werd besloten om een nieuwe hoofdstad te bouwen en in 1953 werd Chandigarh gesticht. De wereldberoemde architect Le Corbusier is verantwoordelijk geweest voor het ontwerp van de stad, die uit allerlei kleine ministeden bestaat met kleine zelfverzorgende centra met markten, tempels en scholen op loopafstand van alle woningen.

Tijdens de 40e sessie van de Commissie voor het Werelderfgoed gehouden in Istanboel werd dit stadsontwerp en de kenmerkende bouwwerken van Le Corbusier in de stad en meer specifiek het hoofdstedelijk gebouwencomplex van Chandigarh samen met een aantal andere van zijn meest markante constructies onder de noemer van het architecturaal werk van Le Corbusier op 17 juli 2016 erkend als UNESCO werelderfgoed en toegevoegd aan de werelderfgoedlijst.[2]

Nadat in 1966 de nieuwe staat Haryana uit het Hindi-sprekende deel van de staat Punjab was gevormd, werd Chandigarh ook de hoofdstad van Haryana. Hiervoor kreeg het de status van een unieterritorium.

Bevolking

De stad is bekend om haar hoge graad van scholing, met een alfabetismecijfer van 97%. De bevolking bestaat vooral uit hindoes (78,6%) en herbergt ook sikhs (16,1%) en moslims (4%).[3]

Zie ook

Externe links

Zie de categorie Chandigarh van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.