Chariten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De drie gratiën op La Primavera van Botticelli
De drie gratiën door Antonio Canova

De Chariten (Grieks:Charites), Gratiën (Latijn: Gratiae) trits der Bevalligheden of de drie Gratiën waren drie zusters uit de Griekse en Romeinse mythologie.

Volgens de Griekse mythologie waren zij de dochters van Zeus en Eurynome maar in sommige verhalen zijn ze ook het nageslacht van Dionysos en Aphrodite (Venus), of van Helios en de naiade Aegle. Volgens de Romeinse mythologie waren zij de dochters van Bacchus en Venus.

Misschien is de legende ooit begonnen met één Charite. Later is er een tweede bij gekomen en hierna een derde.

De Chariten zijn:

  • Aglaia, zij staat voor schoonheid en glans.
  • Euphrosyne, zij staat voor vreugde.
  • Thalia (of Cleta), zij staat voor (op)bloeiend geluk.

Peitho (volgens de Romeinen Suada) wordt soms als vierde Charite genoemd. Samen staan ze voor vruchtbaarheid, creativiteit en charme.

De Gratiën werden vaak geassocieerd met de negen muzen. De rivier de Cephissus bij Delphi was aan hen gewijd.

Chariten in de kunst[bewerken]

De Chariten inspireren de mensheid tot talent en creativiteit en zijn zelf ook een geliefd onderwerp in de kunst. Meestal worden ze zo afgebeeld dat ze z'n drieën naar elkaar toe staan met de armen over elkaars schouders. Ze worden ook vaak afgebeeld in de Elyzeese velden, de hemelse onderwereld van de Grieken.

De bekendste uitbeeldingen zijn:

Trivia[bewerken]

  • In het Antwerpse park Den Brandt bevindt zicht de beeldengroep De Dansende Nimfen van de Duitse kunstenaar Walter Schott. Het is een quasi-identieke adaptatie van de klassieke Drie Gratiën.[1]

Zie ook[bewerken]